Gospođe Guske

04 Sep 2014
Autor Mirjana
4582 pregleda

Nepravedno optužene da nisu previše inteligentne, ove zanimljive ptice danas ne spadaju u omiljene životinje i ljubimce. Prati ih reputacija graktalica bez koncepta.

Gospođe Guske

Da nije oduvek bilo tako, svedoči rimska legenda po kojoj su guske spasile Rim. U samo svitanje rimske slave, grad su sa severa napali ratoborni Gali. Kako nije bio zaštićen, opustošili su ga, a stanovnike primorali da pobegnu na brdo Kapitol gde se nalazilo koliko-toliko sigurno utvrđenje.

Nisu Gali imali mira, pa jedne noći odlučiše da se popnu na brdo, prikradajući se po strmim stenama da ih čuvari na bedemima ne bi spazili. Možda bi i uspeli u svojoj nameri, da ih nisu naslutile svete guske koje su boravile u hramu boginje Junone na Kapitolu. Predosetivši opasnost, guske su glasno graktale i udarale krilima i probudivši sve usnule Rimljane. Čuvari su zasuli Gale strelama i kamenjem. Dok su se isprepadani i u ratnom pohodu osujećeni Gali kotrljali niz liticu, guske su ušle u rimsku legendu.

Brajan Harington, stari farmer iz Novog Južnog Velsa u Australiji, odlučio je da im vrati staru slavu. Svake godine, tokom Kraljevske uskršnje parade u Sidneju koja traje dve nedelje, skoro milion turista dolazi zbog brojnih atrakcija, između ostalog i zbog parade gusaka obučenih u luksuzne replike svečanih haljina iz XVIII veka. Dresirane i doterane, ove ptice su postale zaštitni znak parade. Čini se da im nimalo ne smeta što su morale da pređu pola sveta da vrate staru slavu, i što su od mitskih bića postale maneknenke.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Ana, 05 Sep 2014

Dve divne gospođe guske je na sebi svojstven način ovekovečio i Dizni u čuvenom crtanom filmu Mačke iz viskog društva (The Aristocats) https://www.youtube.com/watch?v=R6kizqah-Po

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru