Jakobin, modna ikona među pticama

27 May 2014
1128 pregleda

Golubari se kunu da nema plemenitije ptice od goluba. Postoje i oni drugi, koji ih nazivaju „letećim pacovima” i nisu oduševljeni kad im prave društvo na trgovima i u parkovima.

Jakobin, modna ikona među pticama

Jedan pogled na ove lepotane razbija tu predrasudu. Zbog bogatog okovratnika iz kojeg izranja glava na kojoj dominiraju krupne oči, često ih opisuju kao „ptice u krznu”.

Vrsta Jakobin je jedna od nastarijih vrsta pitomog goluba na svetu i predstavlja savršenu izložbenu pticu sa relativno nepoznatim poreklom. Neki veruju da je prvi put uzgajena u Indiji, dok drugi smatraju da poreklo vodi sa Kipra. U Evropu je stigao oko XVI veka gde je pretrpeo mnogo razvojnih faza dok uzgajivači nisu dobili izgled koji vidimo danas. Prepoznatljiva „rozeta” oko glave je rezultat pažljivog ukrštanja i što je veća smatra se da je ptica vrednija.

Ime je dobio po Jakobincima, monasima iz XII veka, čije su kapuljače podsećale na okovratnike ovih ptica, a zapamćeni su i kao omiljeni ljubimci kraljice Viktorije koja je veliku pažnju posvećivala njihovom uzgoju. Ljubitelji Jakobin goluba iz celog sveta su joj slali svoje najbolje primerke, a za uzvrat dobijali još lepše, uzgajane pod budnim nadzorom kraljice.

Iako deluju krhko, ovo je zapravo vrlo otporna vrsta goluba. Jedu veoma malo i odlični su roditelji svojim mladuncima. Jedina mana koju im mogu naći iskusni poznavaoci ovih ptica je da su najčešće prizemljeni. Kako im je zbog visokog okovranika vidno polje suženo, Jakobin golubovi nisu najveštiji letači.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
zara, 19 Nov 2016

Predivni su. Imali smo ih kući. Nisu leteli visoko. To je bilo pre mnogo godina. I danas volim golubove. Dođu mi na balkon i redovno ih hranim žitom i kukurozom.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru