Labudovi zimuju u Beogradu

30 Jan 2013
1726 pregleda

Jato crvenokljunih labudova je odlučilo da bar deo zime provede u Beogradu. Na Dunavu, kod Sportskog centra "25. maj", smestilo se više od 60 ovih predivnih ptica. Primećeni su i u Zemunu, ali u manjem broju.

Labudovi zimuju u Beogradu

Napravite lojni kolač i nahranite ptice

Goveđi loj najbolja vezivna smesa, no ako ne nađete goveđi loj, možete koristiti i svinjsku mast ili margarin. Uzmite šerpicu pa je napunite nepečenim i nesoljenim suncokretom ili mešavinom semena skoro do vrha. Zatim u nju ugurajte spiralno uvijenu žicu koja će da viri iz sredine posude i onda prelijte istopljenim lojem ili mašću. Bockajući viljuškom uverite se da je smesa ispunila sve šupljine. Ostavite da se ohladi, a potom ubacite u zamrzivač da se dobro stegne. Kada želite da servirate kolač, šerpicu umočite u veću šerpu vrele vode, da mast sa strane malo popusti i onda ćete moći da istresete kolač i poslužite ptice zimi, kada teško dolaze do hrane.

Oduševljeni Beograđani brinu da gosti ne ostanu gladni, pa ih svakodnevno hrane, a većina prolaznika samo uživa u posmatranju i snimanju ovih lepotana.

Labudovi naseljavaju predele sa umerenom i okeanskom klimom, odnosno centralnu i zapadnu Evropu, gde se gnezde i provode veći deo života, a u toku izuzetno hladnih zima sele se u toplije krajeve u potrazi za nezaleđenim rekama i jezerima.

Zanimljivo je da većina mladih labudova živi u nekoj vrsti vereništva iako nisu polno zreli, a posle sazrevanja i prvog gneždenja tokom treće ili četvrte godine života, par ostaje doživotno zajedno.

Postoje podaci da se crvenokljuni labud gnezdio na Velikom ratnom ostrvu do početka 20. veka. Zbog odnošenja jaja ili mladih i ubijanja i plašenja odraslih ptica, divlji labudovi se više ne gnezde kod nas.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru