Vertikalni kilometar Zemlje, spomenik kojem morate verovati na reč

22 Dec 2016
Autor Mirjana
726 pregleda

U nemačkom gradu Kasel nalazi se park Friedrichsplatz, a u njemu instalacija ulične umetnosti epskih razmera koju - ne možete da vidite. Njen jedini vidljiv trag je malo mesingano dugme prečnika 5 cm ugrađeno u ploču od peščara. Ono predstavlja kraj metalne cevi, duge jedan kilometar, koja poput koplja probija šest geoloških slojeva naše planete.

Vertikalni kilometar Zemlje, spomenik kojem morate verovati na reč

Ova neobična instalacija je postavljena 1977. godine, a potpisuje je čuveni američki umetnik Valter de Maria, poznat po skulpturama i instalacijama koje kombinuju jednostavnost minimalizma i snagu velikih objekata. Pre Vertikalnog kilometra, u Novom Meksiku je iste godine postavio Polje munja u obliku ograde sačinjene od 400 stubova od nerđajućeg čelika poređanih u formaciji na površini 1 milja x 1 kilometar.

Iako je Valter de Maria ceo svoj profesionalni život posvetio ovoj vrsti umetnosti, Vertikalni kilometar je jedinstven upravo zbog svog gotovo potpunog odsustva. Osim neuglednog dugmeta u asfaltu, posmatrač nema nijedan očigledan razlog da veruje da se ispod njega nalazi monumentalni objekat. To je umetnost imaginacije i poverenja, koja posmatraču nudi samo informaciju o umetničkoj instalaciji, ali ne i mogućnost da je vidi svojim očima, što je suština svih vizuelnih umetnosti.

Postavljanje Vertikalnog kilometra je trajalo 79 dana, a za taj posao su angažovani svetski majstori za bušenje do velikih dubina - kompanija iz Teksasa specijalizovana za iskopavanje naftnih bušotina. Tokom rada je probijen niz geoloških slojeva, kroz koje je provučeno 167 metalnih šipki koje su spajane tokom ubacivanja do punog kilometra. Posao je koštao za to vreme velikih 750000 nemačkih maraka, a sva sredstva su obezbeđena privatnim donacijama.

Možete li da zamislite sreću i radost građana Kasela nastanjenih u blizini parka, koji su nakon tri meseca ispunjenih strašnom bukom, prašinom i neredom, dobili kao nagradu mesingano dugme u asfaltu?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru