Lavlje brdo, spomenik Napoleonovom porazu

11 Sep 2015
Autor Mirjana
1467 pregleda

Istorijska bitka kod Vaterloa odredila je sudbinu Evrope pre dva veka, 18. juna 1815. godine, ali i promenila tok svetskog kapitala zanimljivim berzanskim manevrom bankara Natana Rotšilda. Spomenik Lavlje brdo u Belgiji podignut je u znak sećanja na 65000 ranjenih i poginulih u poslednjem ratnom pohodu velikog francuskog vojskovođe.

Lavlje brdo, spomenik Napoleonovom porazu

Lavje brdo stoji na mestu gde je tokom bitke metkom u rame ranjen holandski prestolonaslednik Vilijem II. Visoko je 43 metra, a vrh mu krasi čelični lav širine i dužine oko 4,5 metra kao simbol grba holandskih vladara i ratne hrabrosti. Spomenik je građen u periodu 1822-1825. godine, a za podizanje brda je utrošeno skoro 400000 kubnih metara zemlje, koja je prikupljena sa celog bojnog polja. Kao inspiracija za statuu lava poslužile su statue Medičijevih lavova u Firenci iz XVI veka. Desna šapa lava je podignuta na kuglu, što je simbol konačne pobede.

Značaj ove bitke za Srbiju je bio veliki. Pred napad Napoleona na Rusiju 1812. godine, Rusija je sklopila mir sa Turskom. Bukureštanski mir je i Srbiji, koju je vodio Karađorđe, obezbedio delimičnu autonomiju od Turaka. Ovaj nagoveštaj nezavisnosti suočio se sa propašću već u oktobru 1813. godine, kada je Porta uveliko prekršila mirovni sporazum, napala Srbiju i ugušila njen ustanički otpor. Jedini spas u tom trenutku bi bio konačni poraz Napoleona, što bi dalo prostor Rusiji da od Porte zahteva poštovanje mirovnog sporazuma. To se i dogodilo nakon poraza Napoleona kod Vaterloa, 1815. godine.

Ovaj period je obeležila još jedna zanimljiva priča, izmeštena sa bojnog polja u polje ekonomije i svetskog kapitala. Bankarska porodica Rotšild poslala je svog agenta u Belgiju sa ciljem da pre svih saznaju ishod bitke. Agenta je u Lamanšu čekala spremna jedrilica, i on je vest o francuskoj propasti doneo Natanu Rotšildu iste noći kada je bitka završena. Rotšild je ujutru počeo da prodaje britanske obveznice, što je berzanskim stručnjacima bio signal da je Britanija poražena. Svi vlasnici britanskih obveznica su, prateći Rotšilda, počeli panično da prodaju deonice koje su do kraja dana postale praktično bezvredne. Nakon nekoliko sati, sve obveznice je po bagatelnoj ceni kupio sam Rotšild. Ubrzo je stigla vest o pobedi Britanaca, a Rotšildovi su došli u posed enormnog bogatstva.

Nakon teškog poraza, Napoleon je neko vreme bio u begu, a potom se predao Britancima. Prognan je na ostrvo Sveta Jelena, gde je i umro 1821. godine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 14 Sep 2015

Jako puno je napisano o istorijskoj ulozi Napoleonovoj! Koliko je on doprineo prosperitetu čovečanstva, za mene, kao Kosmopolitu, veliki je znak pitanja...

Odgovori
 
Danijela, 09 Jun 2017

Заправо, да није Наполеонових освајања, идеје француске револуције никад се не би пронеле Европом, не би се заљуљала тврђава феудалног система и мрак средњег века би трајао дуже, или можда не би? Оно што је Гоја видео у Шпанији свакако није исто што оно што је Карађорђе мислио када је диктирао оно писмо које се данас чува на Опленцу... Велики поздрав господину Ђури.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru