Tvrđava Belogradčik - spomenik istorije Balkana

13 Feb 2016
1729 pregleda

Smeštena na stenovitim padinama balkanskog masiva, Stare planine, u neposrednoj blizini severozapadnog bugarskog grada Belogradčik nalazi se Kaleto tvrđava, poznatija kao tvrđava Belogradčik.

Tvrđava Belogradčik - spomenik istorije Balkana

Od I do III veka napravljeni su brojni putevi širem Balkanskog poluostrva. Na Balkanu, koji nosi prokletstvo večito zanimljivih vremena, putevi su morali biti pod stalnim nadzorom. Planinski masiv okićen gigantskim kamenim formacijama i konglomeratima stena učinio se Rimljanima kao idealno mesto za izgradnju izvidnice nad putem. Put je vodio u grad Ratsiarija koji se nalazio u blizini današnjeg sela Arčar u vidinskoj oblasti. Tvrđava Belogradčik, tj. njen današnji najviši deo - citadela, bila je ograđena sa dve strane, severozapadne i jugoistočne, dok su ostatak obruča štitile stene visoke i do 70 metara.

Tvrđavu su u nepromenjenom obliku vekovima koristili osvajači, uključujući i vizantijske, sve dok je u XIV veku nije proširio i osavremenio Jovan Stracimir (1356-1397), vladar Vidinske Bugarske, učinivši je drugim najvažnijim utvrđenjem posle Vidinskog grada. Ispred postojećeg kamenog masiva sagradio je novo vojno utvrđenje i opasao ceo kompleks od 10211 m2 bedemima debelim 2 metra, a visokim i do 12 metara.

Krajem XIV veka (1396), tvrđavu zauzimaju Osmanlije i, prepoznajući njen ogroman strateški značaj, dodatno proširuju utvrđenje u borbi protiv hajdučije. Kompletno je obnovljena i prilagođena za upotrebu vatrenog oružja početkom XIX veka, kada su vlasti otomanske imperije za taj posao angažovale stručne francuske i italijanske inženjere. Njen kapacitet, sa tri nova bastiona koji su se mogli braniti zasebno, iznosio je impresivnih 3000 vojnika. Kao dva glavna ulaza u tvrđavu napravljene su Vidinska i Niška kapija. Presedan u izgradnji otomanskih utvrđenja predstavlja memorijalna ploča postavljena nakon izgradnje, ispisana i na turskom i na bugarskom jeziku.

Tokom Belogradičkog ustanka 1850. godine tvrđava je odigrala značajnu ulogu u gušenju pobune, a unutar njenih zidina su vršena pogubljenja ustanika. Poslednji put je korišćena u vojne svrhe tokom Srpsko-bugarskog rata 1885. godine.

Tvrđava Belogradčik (Kaleto) danas je jedno od najbolje sačuvanih drevnih utvrđenja u Bugarskoj i predstavlja jednu od najznačajnijih istorijskih i turističkih atrakcija.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru