Velika veštačka reka - životni san Muamera el Gadafija

06 Aug 2015
Autor Mirjana
35759 pregleda

Višedecenijski san velikog libijskog vođe bio je da svim stanovnicima Libije obezbedi svežu pijaću vodu i ozeleni pustinju. Zapadne sile su ovaj projekat sa nipodaštavanjem nazivale „hobijem besnog psa” i „projektom sujete”, a sam Gadafi je još 1991. godine proročki predvideo da će ovo remek delo inženjeringa postati najveći trn u oku svetskih moćnika:

Velika veštačka reka - životni san Muamera el Gadafija

„Nakon ovog dostignuća, američke pretnje Libiji će se duplirati. Imaće druge izgovore, naravno, ali će stvarni razlog biti da drže narod Libije potlačenim.“

Početkom 1980-tih, ideja o sistemu koji će vodom snabdeti državu je počela da se realizuje. Tokom istraživanja naftnih izvora, 1959. godine, u jugoistočnom delu Libije je pronađeno ogromno jezero kvalitetne pijaće vode, tzv. akviferi, koji sadrže skoro 20000 kubnih kilometra najčistije pijaće vode 600 metara ispod zemlje, skladištene pre 30000 godina u vreme poslednjeg ledenog doba kada je Sahara bila pod umerenom klimom. Ne samo Libija, ogroman deo Sahare leži na nalazištu prečišćene, kvalitetne vode. Sistem koji su izgradili Libijci lako se mogao proširiti i na Čad, Sudan, Niger i Egipat. U eri kada se vode ratovi za vodu, činjenica da su danas sve te države propale ili neuspele predstavlja dokaz sprovođenja u delo najprljavijih planova svetskih hegemona i njihovih težnji da po svaku cenu održe kontrolu nad najvažnijim prirodnim resursom za čovečanstvo.

Libija je jedna od najtoplijih i najsuvljih država na svetu. Postoje oblasti u kojima decenijama nije pala kiša, a na manje od 5% zemljišta ima dovoljno padavina za stabilnu poljoprivredu. Najveći deo pijaće vode dolazio je od procesa desalinizacije morske vode, što je bilo preskupo za upotrebu u poljoprivredi i industriji.

U avgustu 1984. godine Gadafi je položio kamen temeljac u fabrici za izradu cevi u Bregi, čime je započeo projekat Velike veštačke reke. Za prvih deset godina iskopano je 1300 izvora na dubini od preko 500 metara. Prvi krak reke sa svežom vodom stigao je kroz sistem cevi dug 2800 km u Tripoli 1996. godine, a potom su svežu vodu dobili Bengazi, Sirta i ostali veći gradovi. Oko Bengazija su počeli da se zelene mladi vinogradi, a poljoprivrednici su dobijali subvencije i vodu po povoljnoj ceni. Projekat je koštao preko 30 milijardi dolara i sve je finansirano beskamatnim kreditom Libijske centralne banke koja je bila u stoprocentnom vlasništvu države. Svetske finansijske institucije, poput MMF-a i Svetske banke, nisu bile pozvane da ulože ni cent u ovaj kapitalni projekat.

UNESCO je 1999. godine nagradio projekat Velike veštačke reke za značajan naučni doprinos u navodnjavanju suvih područja. Već 2007. godine, program UN za zaštitu životne sredine promoviše koncept „vode za profit” koji podržava privatizaciju i monopolizaciju izvora vode u korist multinacionalnih korporacija, pod maskom očuvanja i domaćinskog upravljanja ograničenim resursima vode. Logičkim sledom, Svetska banka usvaja politiku privatizacije izvora vode i naplatu po tržišnoj ceni, koja će varirati u skladu sa zakonom ponude i potražnje. Odjednom, Gadafijeva Velika veštačka reka postaje bitan deo te slagalice. Najprostije rečeno, bombarduj sistem za snabdevanje vodom jedne suvrene države, ostavi mesec dana bez vode kompletno stanovništvo, preuzmi kontrolu, i onda ponudi da vratiš vodu pod uslovom da vlast preuzme vlada koju sam sastaviš. Živa ilustracija Hegelove dijalektike - ponudi rešenje za problem koji si sam napravio.

Do 2011. godine, sistem Velike veštačke reke se razgranao na preko 4000 kilometara podzemne mreže vodovodnih cevi prečnika 4m, a preko njega se vodom snabdevalo 70% stanovništva Libije. Najvažnija tačka Velike veštačke reke je kod mesta Brega, gde se sistem račva na dva kraka - jedan vodi ka Bengaziju, a drugi ka Tripoliju preko Sirte i Misurate.

NATO snage su 22. jula 2011, tokom vazdušnog napada na Bregu, uništile vitalni deo mreže i jedinu fabriku u Libiji koja je proizvodila masivne betonske cevi za sistem Reke. Napad je izazvao humanitarnu katastrofu ogromnih razmera. NATO snage su izdale saopštenje da su analizom obaveštajnih podataka i satelitskim praćenjem regiona tokom akcije Unified Protector došli do saznanja da se fabrika koristi za skrivanje vojnog materijala, uključujući i višecevne bacače raketa koji se svakodnevno koriste za protivnapade. Neubedljivi dokazi o legitimnosti napada na ovu stratešku civilnu infrastrukturu i danas su u centru pažnje nezavisnih međunarodnih organizacija, koje bombardovanje Velike veštačke reke otvoreno nazivaju ratnim zločinom. Ova vojna akcija, između ostalog, predstavlja direktno kršenje Pravila 54 Običajnog prava oružanih sukoba, koje kaže da je „zabranjeno napadanje, uništavanje, uklanjanje ili činjenje nekorisnim objekata koji su neophodni za preživljavanje civilnog stanovništva”.

Gadafijev plan je podrazumevao da poslednje dve faze Velike veštačke reke budu završene do 2025. godine. Sistem za navodnjavanje je trebalo da kultiviše 155000 hektara pustinje, i kako je svrgnuti libijski vođa govorio „učini pustinju zelenom kao zastava Libijske Džamahirije”. Obilje čiste vode, uz bogate izvore nafte i stabilnu privredu, dodatno bi ojačalo Libiju i osnažilo njen uticaj u regionu i u svetu. To je uspešno sprečeno „humanitarnom intervencijom” koja je od jake i stabilne države napravila poprište stradanja, zmijarnik rata i izvor nestabilnosti celog regiona. Radnici iz brojnih država širom sveta koji su bili angažovani na izgradnji Velike veštačke reke napustili su Libiju. Opstanak i razvoj projekta, koji je tokom vazdušnih napada, a kasnije i tokom sukoba plemenskih saveza ozbiljno oštećen, danas je neizvestan.

Četiri godine nakon svrgavanja Gadafijevog režima, prelazna libijska vlada je učinila malo u postizanju tranzicione pravde i pomirenja, a na hiljade građana osumnjičenih za lojalnost Gadafiju još uvek je u zatvorima koje ne kontroliše država, nego zloglasna libijska milicija i lokalne plemenske grupe. Mnogi zatvorenici su bez pravičnog suđenja osuđeni na smrt, ili ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima. Libija je danas mesto straha, bede, pustoši i bezvlašća. Nove vođe se teško snalaze u okolnostima koje ni najmanje ne liče na scenario koji su u revolucionarnom zanosu predvideli: novi počeci sa dobrim finansijskim resursima i slobodom da iz temelja izgrade državu kakvu žele. Očekivanja pobunjeničkih snaga da će bezuslovnu pomoć dobiti od svojih zapadnih mentora pokazala su se kao naivna. Svetske sile su dobar deo posla u Libiji završile vrativši je ekonomski i kulturološki za vek unazad. Ostaje samo da između sebe podele interesne sfere i plen dobijen rušenjem donedavno najveće sile severne Afrike.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

22 komentara

 
Sopček Đura, 08 Aug 2015

Ne bih ovom prilikom da komentarišem političke odluke velikih sila koje su bombardovale strateške tačke u Libiji!? Takođe, stoji činjenica da je Moamer el Gadafi napravio ogromne projekte za svoju zemlju od kojih su mnogi bili i realizovani, zahvaljujući pre svega izvozu nafte koja je važila za jednu od najkvalitetnijih na svetkoj berzi! Međutim, stoji i činjenica da su se veliki vođa, njegovi sinovi i klika oko njih nezamislivo obogatili, naravno na račun sopstvenog naroda! Gadafijeve simpatije i finansiranje mnogih radikalnih organizacija širom planete izazivale su veliko podozrenje mnogih vlada (najpoznatiji je slučaj zaštite terorista koji su 1988g. oborili putnički avion iznad Lokerbija u Škotskoj)! Ostaće upamćen njegov neuspeo pokušaj stvaranja pan-islamske države kao i reforme u Libiji poznate kaoislamski socijalizam ali i česti sukobi sa okolnim zemljama (Egipat, Čad, Tunis). Surovo je ubijen! Isto kao što je za vreme svoje 42-godišnje vladavine, bez imalo milosti, uklanjao svoje političke protivnike...

Odgovori
 
Joca, 08 Aug 2015

Djuro, mislim da nisi u pravu. Mozda i jeste cinjenica da se on obogatio basnoslovno, ali isto tako je cinjenica da je sve to radio za svoj narod, za svoju drzavu. Nasi ovde rade samo za sebe, a to je velika razlika.

Odgovori
 
Sopček Đura, 09 Aug 2015

Dragi Joco, u svom komentaru nisam imao nameru da vređam ničija osećanja, pa ni Vaša! Takođe, delim Vaše mišljenje po pitanju različitih rezultata ostvarenih projekata (u Libiji puno toga izgrađenog a u Srbiji skoro sve pokradeno i uništeno), ali (uvek postoji ono ALI) ni u jednom trenutku nisam pravio poređenje između Gadafija i svih garnitura vlasti u Srbiji, od Titove smrti do današnjih dana! U drugoj polovini 80-tih, naglo se probudio nacionalizam u mojoj bivšoj Otadžbini, SFRJ! Ogromna većina nacionalno opredeljenih, postali su novokomponovani veliki (ma šta to podrazumevalo) Srbi, Hrvati, Bošnjaci... Rezultat tog mahnitog ludila jeste današnje stanje, ekonomsko i duhovno! Zato često imam običaj da kažem da se svi zajedno nalazimo na dnu balkanske septičke jame!

Odgovori
 
bravo, 09 Aug 2015

upravu si Djuro u Srbiji ne smijes biti Srbin, jer to nervira Hrvate i Bosnjake...tvoja bivsa otadzbina je toliko zla ucinila Srbima, da bi pamet poput tvoje bila zadovoljena...bogatstvo Gafija ti smeta, ali Titovo ne, ono ti je logicno...komuniticka propaganda, Kralja protjerati je zivio kao Gadafi, a onda se useliti u njegove kuce i vile pa brod Galeb, pa Plavi voz...stvarno moras biti glup kao tocilo, pa razmisljati pput tebe

Odgovori
 
Antanasje, 11 Aug 2015

Covekovi komentari su na mestu, ultra nacionalisticki idioti poput tebe sto misle da su srbi najstariji narod i da su svi protiv njih su razlog ( ovce) zbog kojih smo u ovakvim govnima od sadasnjih vlasti, nama ne vredi americka demokratija samo gvozdena cizma sa jos strozijim pravilima ponasanja da nas drzi na pravom putu, daj coveku prst uzece celu ruku... mesto sloge i jedinstva mi se podelili po nekim debilizmima proslosti, usput receno zasto je kralj proteran iz juge? jer je hteo da saradjuje sa hitlerom. to je napisano i dobro znano, samim tim gestom se stavljas na fasisticku stranu koja nista dobro nije uradila a takodje se zna da su cetnici saradjivali sa ustasama i fasistima za vreme 2 sv. rata dok su komunjare ( pripadnici svih narodnosti) se borili protiv fasizma i rodoljuba sada idi spavaj, jos puno mleka, pasulja i istine moras da saznas.

 
Sopček Đura, 16 Aug 2015

Zahvaljujem se na lepim rečima! Bez namere da Vas povredim, ali to što Vi mislite, pišete i govorite, čuo sam od mnogih hrvatskih i srpskih nacionalista: SFRJ i Tito su neneli veliko zlo, jedni kažu Hrvatskoj i Hrvatima a drugi, kao Vi, Srbiji i Srbima!? Verovatno je da ste i oni i vi u pravu i zato smo svi zajedno tu gde jesmo!? Ukoliko mislite da živimo sretnije, materijalno i duhovno bogatije, i pored dobre volje, ne mogu da se složim s Vama i Vašim istomišljenicija iz lijepe njihove! Decenijama slušam tzv. argumente sa obe strane i ne vidim ni jednu jedinu razliku: i oni tamo i mi ovde živimo od danas do sutra! I njih tamo i nas ovde, pljačkaju i zaluđuju verski i nacionalni lideri! Ukoliko je to Vama potrebno i dovoljno, žao mi je...Nisam iz tog filma! I, za kraj: ni jednog trenutka i ni jednom rečju Vas nisam nazvao epitetima kao Vi mene! To mnogo više govori o Vama i Vašoj porodičnoj kulturi! Dobro mi došli u lepu našu Srbiju...Svako dobro!

 
crni Jozo, 10 Aug 2015

Libija sa Gadafijem je bila jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, samo koliko je našeg naroda tamo radilo i dobro zaradilo novca, a Libija bez Gadafija i ovo što je NATO uništio doveo ih je na prosjački štap, na nivo slabiji od nivoa Balkanskih državica - sada svi zajedno tražimo posao po Americi koja je sve ovo zakuhala i sa smiješkom posmatra razvoj događaja na terenu

Odgovori
 
Vlada, 13 Aug 2015

Ocigledno nisi bio u Libiji dok je Gadafi bio tamo i sada kada nije. 90 libijaca ga sada pravi od blata ali dzaba. Ne znam uopste koliko znas o Libiji, sada je totalno rasulo nasi novinari pisu 1 od 100 situacija oko libije, licno znam za 2 hrvata kojima su automobili oteti prilikom otvaranja kapije svojih iznajmljenih stanista. Znam jednog srbina kog su proterali sa imanja (takodje iznajmljenog) ali je imao mnogo dragocenosti tamo. Bio sam tamo, ziveo sam tamo. Ne kazem da je Gadafi bio sav od zlata ali je bio 100 puta bolji za Libiju i libijce nego ovi sada. Policiju kriminalci zaustavljaju sa kojekakvim puskama i otimaju im vozila, zamisli sta onda moze da ocekuje normalan (obican) narod. Okani se prica koje nisi doziveo ili video svojim ocima.

Odgovori
 
Novak, 16 Aug 2015

Đuro, Vaš komentar ima smisla, nijedna diktatura nije dobra i nosi sa sobom niz negativnosti. Međutim, siguran sam da bi se danas narod Libije složio, blagostanje i red koji je vladao tokom te diktature u odnosu na današnje stanje u Libiji je bilo raj na zemlji. Nisam nikada bio u Libiji, ali sam kao student upoznao dosta Libijaca koji su studirali u inostranstvu. Materijalna i svaka druga podrška koju su imali od svoje države je bila neopisivo jaka. Danas, pod maskom „uvođenja demokratije“ zapadne sile uz podršku međunarodne zajednice pustoše prirodne resurse, veštački izaivaju nemire i unutrašnje oružane sukobe i stvaraju ceo niz neuspelih i propalih država u zemljama gde intervenišu. Nije sporno da je diktatura civilizacijski prevaziđen model vladavine, ali uzmite u obzir da oni koji se bore protiv nje (spolja) nemaju kao interes dobro naroda, već lični profit. U toj borbi nema milosti ni skrupula, cilj su prirodni resursi, a ljudi koji se nađu na putu do njih su prepreka koja se gazi, a ne bića koja čeka bolja, demokratska budućnost.

Odgovori
 
Sopček Đura, 16 Aug 2015

Uvaženi g.Novak, Prvo, zaista mi je VELIKO ZADOVOLJSTVO kada pročitam komentar OBRAZOVANOG I LEPO VASPITANOG ČOVEKA, kao što ste Vi. Zaista ne bih imao šta da dodam ili oduzmem Vašem viđenju naše stvarnosti! Kada to kažem, mislim na celokupni ljudski rod, obzirom da, kao Kosmopolita, sagledavam ponašanje celokupnog ljudskog roda, a ne ove ili one nacije! Od pećinskih ljudi pa do dana današnjeg, ponašanje i delanje ljudskog roda, dozvolićete, je naš USUD!!! Verujte mi na reč, nisam ni predpostavio da će moj prvi komentar izazvati reakciju ali me to na neki način i obavezuje!? Međutim, kao Kosmopolita, razočaran sam pojedinim komentarima na moj račun koji puno govori o onima koji tako pišu! Bez ikakve namere da izazovem bilo čiju negativnu reakciju, zaradih par negativnih epiteta, što mene emotivno dotiče, obzirom da sam vrlo strogo, patrijarhalno vaspitan i nikada u svom životu nisam prozivao sagovornika imenom i prezimenom! Stoga neprestano pokušavam da dokučim nacionalni fenomen!? Uveren sam da Vam to zvuči isuviše naivno i utopijski, ali to je deo moje lične prirode... Konkretno, što se Vašeg veoma ozbiljnog gledanja stvari tiče, nikada nisam posmatrao i kvalifikovao ljude po tome da li je neko sa Zapada ili Istoka! Sve je, po mom skromnom shvatanju, stvar KULTURE! Kulture pojedinca, zatim porodice kao ćelije društva i, konačno, kultura društva u celini. Nisam siguran da će te podeliti moje mišljenje ali moj stav je sledeći: 4/5 čovečanstva je, na veliku žalost, neobrazovano a samim tim i indoktrinirano od strane, pre svega verskih vođa, političara i nacionalnih lidera! Ma šta to podrazumevalo kada upotrebimo reč LIDER? Iako veoma komunikativan, u velikoj meri sam asocijalan i to je, verovatno, moj neprestani protest ili otpor prema liderima! Nadalje, posledica neobrazovanosti, u nejvećem broju slučajeva, sobom nosi NEkulturu a kao rezultat svega toga jeste ono o čemu ste Vi, uvaženi Prijatelju i pisali! Svako dobro Vam želim! Iskreno, Sopček Đura.

Odgovori
 
Novak, 16 Aug 2015

Problemu koji spominjete se sa namerom pristupa na nakaradan način. Nizak nivo obrazovanja, i verska i nacionalna ostrašćenost koje ga prate, koriste se kao oruđe u ostvarivanju nečasnih ciljeva - stvaranju modernog ropstva. Odgovor militantnih fundamentalista je dobrim delom isprovociran igrom štapa i šargarepe koju sa njima igraju svetski moćnici. Njihova moć se veštački „pumpa“ do trenutka kada postanu nepotrebni (ili se kao Bin Laden razočarani izostankom podrške osile), a onda njihovo „svrgavanje“ povlači niz humanitarnih katastrofa (arapsko proleće) u kojima strada ogroman broj nedužnih ljudi. Sve je to jedna od starta surova politička igra koja je danas potpuno izmakla kontroli. Zašto onda ta 1/5 „kulturnog i obrazovanog“ sveta ćuti? Zato što mu je jasno da njihovo blagostanje zavisi od „ratnih igara“ na teritoriji trećeg sveta, koje donose naftu, vodu, jeftinu radni snagu, tržište gde se unovčava zastarelo oružje i sl. Ta 1/5 nije za globalni cilj postavila hranu za sve, ni vodu za sve, ni obrazovanje za sve, već „uvođenje demokatije“ jer samo tako uspeva da održi svoju hegemoniju.

Odgovori
 
MILE, 08 Aug 2015

Sada Libija cveta od napretka i demokratije isto kao i Srbij.

Odgovori
 
Sopček Đura, 09 Aug 2015

g.Mile, Vaš sarkastični komentar, na žalost, nije doprinos boljitku i prosperitetu građana Libije! Kao pacifista, ateista i anacionalni kosmopolita, od svoje rane mladosti, želim uspeh i sreću svim ljudima dobre volje na našoj maloj Planeti! Međutim, na našu opštu žalost, većina građana Planete ne deli moje stavove, svrastavajući sebe u NACIONALNE ili VERSKE grupe i kao rezultat svega jeste ono što nam se, kao ljudskoj zajednici, neprekidno dešava...

Odgovori
 
Sopček Đura, 09 Aug 2015

Mile, prvo želim da se zahvalim na Vašim uvredama koje ni jednom rečju nisam zaslužio! Moje strogo patrijarhalno vaspitanje mi ne dozvoljava da nikom, pogotovu nepoznatom, kažem bilo koju ružnu reč! U svom komentaru nisam napisao ništa uvredljivo na Vašu adresu a kao odgovor dobih pregršt uvreda!?Neka Vam to služi na čast. Kako kaže episkop Bački g.Irinej, puno je čelik-Srba u našoj kući Srbiji. Pobegli ste iz lijepe njihove i došli u lepu našu i sada, u znak zahvalnosti, pljujete po nama...I pored svega, želim Vam dobro zdravlje i lep život u našoj zajedničkoj kući Srbiji!

Odgovori
 
Crni, 11 Aug 2015

A sta je to cenjeni g.Mile rekao, a da nije tacno...

Odgovori
 
Sopček Đura, 14 Aug 2015

Urednik portala, pretpostavljam, nije objavio Miletovo pismo upućeno meni, jer je puno uvreda! Ako je moja pretpostavka tačna, slažem se sa urednikom, iz vrlo jednostavnog razloga: ovaj portal je koncipiran tako da bude oličenje lepog, poučnog i zabavnog!

Odgovori
 
Bojan, 10 Nov 2015

Sopček Đuro takvi poput vas su i uništili ovu zemlju misleći da je njihovo vlasništvo koje su preoteli od naših pradedova u svom ateističkom zanosu, stim da ne zaboravimo da je najveće nazadovanje ljudske kulture i društveno socijalnih odnosa upravo počelo sa ateizmom i obožavanjem vođa.Čovek koji se stidi svoje nacije je čovek bez prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.Čovek kome postaje svojstveno da gradi logore za svoj narod i uklanja ne istomišljenike u ime neke kvazi nacije kao što su bile Jugoslovenska,Sovjetska .U ostalom tvoje prezime pokazuje da ni ne pripadaš srpskom rodu već ko zna iz koje čuke Češke ili Poljske doveden na balkan tokom Vatikanske kolonizacije nakon crkvene šizme! Prosvetitelji poput Voltera su pripadali istoj grupi kao i ti da bi kasnije prihvatili Lucifera javno kao svog duhovnog vođu, toliko o ateizmu!

Odgovori
 
Rumenka Radovanova, 08 Aug 2015

Bilo bi posteno da nam Djura dokaze koji se vladar nije obogatio za svoje vladavine, koji nije cistio protivnike, koji nije imao kliku oko sebe...Neka pocne od poglavice ljudozdera pa do kraljeva/kraljica...Iskreno receno, ti razlozi ne piju vodu kod mene. Ili da okrenemo, koji je vladar siromasan, ne dira protivnike, nema rulju oko sebe...Jeftini izgovori...

Odgovori
 
Sopček Đura, 09 Aug 2015

Draga RR, Ne u reč, nego u slovo se slažem sa onim što ste napisali! To je očigledno nepobitan dokaz da smo mi, predstavnici ljudskog roda, veoma negativna stvorenja. U svakom smislu! Ja verujem u boga koji se zove Priroda u saradnji s naukom (pozitivnom, jer na žalost postoji i ona negativna/korumpirana)! Dakle, za razliku od svih drugih živih bića na Majci Zemlji, jedino mi ljudi činimo neviđena zla! Kako među sobom (da komšiji crkne krava), tako i svim drugim živim bićima, biljkama i živitinjama. Uz put trujemo i zagađujemo Majku Prirodu, bukvalno na svakom koraku! Umesto da koristimo SVEST (nešto najdragocenije što nam je Priroda poklonila), mi se od pećinskih ljudi do današnjih dana delimo po nacionalnoj i verskoj osnovi!? Rezime: moja nacija je bolja od tvoje=ratovi; tvoja vera je bolja od moje=ratovi !?Neviđeno ludilo! Živim i umreću u uverenju da su RELIGIJA i NACIONALIZAM dva najveća ZLA koje je ljudski mozak smislio!!! Pišući svoj dnevnik, u jednom trenutku mi je pala na pamet sledeća misao: još samo da se nađe neki pametnjaković koji će smisliti podelu po zanimanjima pa da ratuju bravari protiv električara, pravnici protiv ekonomista, paori protiv građevinaca.... Bilo bi to potpuno pomračenje iovako pomračenog ljudskog uma! Ne želeći da Vam oponiram, podsećam da je u ljudskoj istoriji postojao, doduše veoma mali broj, vladara koji su bili pošteni, socijalno orijentisani, mecene umetnicima... Primer: sadašnji Predsednik Urugvaja g. Hoze Muhika!

Odgovori
 
stipe, 14 Aug 2015

Gospon Đura, ja sam Hrvat, katolik. Mene vjera nije učila da ikog mrzim, kao Hrvat, volim svoju zemlju. Mislim da bi svatko trebao voliti svoju zemlju, bio on Hrvat, Srbin ili Bosanac. Domoljublje nije nacionalizam. Iz te ljubavi se rađa blagostanje, da su naši političari više voljeli svoju zemlju od svog džepa, vjerovatno bi nam bilo bolje. Moamer je volio svoju zemlju. Nije bitno dali je netko ateist ili vjernik, Hrvat, Srbin ili Bosanac, bitno je kakav je čovjek, ili si dobar ili loš - zato ovo što kažeš, ateist, pacifist i anacionalni kosmopolita ama baš ništa ne govori o tebi niti ikom znači. E i još nešto. Imam puno prijatelja Srba koji žive u RH, mlađi dečki, pravoslavci. Pitam ih dali ste ikad imali problema u RH zato što ste Srbi, na iti koji način se osječali isključeni, diskriminirani ili bilo što takvo, ono pričamo, pričali smo milijun puta o tome, kažu - NIKAD. Kažu, što mi imamo sa Srbijom osim podrijetla, tu smo rođeni, odgojeni, naša zemlja je Hrvatska. Zato vidite, Srbin možete biti i u Hrvatskoj a kamoli ne i u Srbiji.

Odgovori
 
Stranac, 15 Aug 2015

Evo, Stipe, da Vam odgovorim kako je meni, Srbinu, i mojoj porodici bilo u Hrvatskoj pocetkom devedesetih. Oba moja roditelja su odjednom dobili otkaze u firmama gdje su radili, a ujak, koji je bio policajac, je skoro svakodnevno dobijao prijetece telefonske pozive. Dolazili su mu i kuci da ga vode na ispitivanje, ali je, srecom, svaki put dobio dojavu kad ce ekipa doci po njega. Eto, Stipe, a Vi sad vjerujte, ili ne vjerujte. Meni je svejedno, jer vec dugo godina zivim u jednoj zemlju koja nema nikakve veze sa Balkanom.

Odgovori
 
Sopček Đura, 15 Aug 2015

Uvaženi g. Stipe, U svojoj porodici, familiji, među Prijateljim i poznanicima, važim za čoveka čija životna deviza glasi: SAMOKRITIKA JE PUT KA USPEHU!!! U potpunosti se slažem s Vama da pripadnost jednoj naciji ili konfesiji nikako ne određuje kvalitet pojedinca! U mojim venama teče, češka, srpska, nemačka, makedonska i jevrejska krv! Voleo bih da imam i eskimske, aboridžinske i mnogo duge krvi, jer to je, uvaženi g.Stipe, NEOPISIVO BOGATSTVO koje Vi, na žalost ne možete razumeti. Tokom ludih/ratnih 90-tih, utrošio sam na hiljade sati polemišući i kritikujući svoje Prijatelje i poznanike, koji su kao i većina, odjednom, naprasno postali nacionalno i verski opredeljeni i koju su, verujte mi na reč, pričali isto što i Vi. Vodio sam veliku borbu pokušavajući da ukažem koliko su nacionalizam i religija velike opasnosti! Rođen sam pre 57 godina i živim u uverenju da sam, valjda, razumeo: granica između nacionalizma i šovinizma je jedna TANKA NIT! Takođe, siguran sam da je najveći čovekov neprijatelj NEZNANJE! Obzirom da je ogroman broj ljudi na našoj maloj Planeti neobrazovan, a pri tom nacionalno i verski opredeljen, eto problema tj. uzroka svih ratova u istoriji ljudskog roda! Mislim da sam to shvatio još kao srednjoškolac i tada doneo životnu odluku da NE ŽELIM i NEĆU da pripadam nikakvoj grupaciji (nacionalnoj, verskoj ni političkoj) tj. želim da budem SVOJ !!! Moj UM i INTELEKT još uvek solidno funkcionišu, pa mi, dozvolićete, nisu potrebni nacionalni, verski ni politički lideri, koji indoktriniraju ljude samo iz jednog raloga: PROFIT i MOĆ! Zato mi nikada nije bilo jasno zašto toliko ljudi ističe svoju veru i naciju, kada svi treba da budemo i jesmo jedno te isto: PRIPADNICI LJUDSKOG RODA! Kao Jugonostalgičar, još uvek ne mogu da verujem da Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija nisu više deo moje Otadžbine!? Ali isto tako, ja volim i Ameriku, Rusiju, Japan, Australiju, Argentinu, Nigeriju...ceo svet je u mom srcu i duši i to je, uvaženi g.Stipe, jedno NEMERELJIVO BOGATSTVO! Kada svest većine ljudi na našoj Majci Zemlji bude slično razmišljalo, neće biti ratnih ludila i svega onog što se nama na Balkanu dešavalo, kao i širom Planete!? Na žalost nas malobrojnih ateista, pacifista i kosmopolita...g. Stipe, Vašoj porodici i Vama lično, želim, pre svega, DOBRO ZDRAVLJE, uspeh i sreću u životu! Iskreno, Sopček Đura-Zemun.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru