Atakama: Kad pustinja procveta

08 Sep 2013
3160 pregleda

Pustinja Atakama u Čileu je poznata kao jedno od najsuvljih mesta na planeti. U normalnim uslovima na ceo region godišnje padne manje od 12mm kiše, a bilo je perioda kad kap kiše nije pala i po četrdeset godina. Ipak, kada dođe do obilnijih padavina i kada voda nađe put do semenki koje se godinama kriju u ispucalom tlu pustinje, Atakama se pretvori u neverovatan cvetni ćilim sa preko 200 vrsta cveća.

Atakama: Kad pustinja procveta

Cvetanje pustinje je događaj koji se javlja u još nekoliko pustinja na svetu, ali je cvetanje Atakame poseban baš zbog surove klime. Poređenja radi, ova pustinja, stara 15 miliona godina, je 50 puta suvlja od Doline smrti u Kaliforniji. Atakama procveta svakih 4-5 godina, u perodu od septembra do novembra. U to vreme je bogata i fauna. Gušteri, reptili, ptice, insekti i poneki sisari takođe naseljavaju ovaj predeo.

Nakon godina i godina strpljivog čekanja, preko 200 različitih vrsta cvetova će procvetati u različito vreme menjajuči obojenost predela. Od mnogih vrsta koje ovde cvetaju, neke ne rastu nigde drugde na planeti, niti mogu da se uzgajaju u veštačkim uslovima, te je regionalna vlada preduzela mere za očuvanje ovog pustinjskog bisera. Sečenje i branje bilja je strogo zabranjeno i postoje tačno označene staze kojima je dozvoljeno koračati. Pustinju Atakamu štite zvanični zakoni i rezolucije da bi i naredne generacije mogle da svedoče o eksploziji života na ovako negostoljubivom tlu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru