Deminer od bambusa

29 Oct 2012
Autor Mirjana
405 pregleda

Masoud Hasani (1983) odrastao je u Kasabi. Njegova porodica se u taj deo Kabula doselila kad je imao 5 godina, u vreme kad je u Avganistanu buktalo nekoliko ratova. On i njegov brat Muhamed su se sa ostalom decom često igrali u pustinjskoj dolini okruženoj visokim planinama.

Deminer od bambusa

U siromašnom i ratovima uništenom Kabulu, dečaci su sami pravili igračke. Omiljene Masoudove igračke bili su mali kotrljajući objekti koje je pokretao jak pustinjski vetar. Dečaci su se zabavljali praveći što lakše i savršenije konstrukcije, a potom organizovali trke. Često se dešavalo da vetar igračke odnese na nebezbedne zone, gde je ljudima zbog minskih polja i neeksplodiranih kasetnih bombi bio zabranjen pristup.

  • „Još uvek se sećam tih izgubljenih igračaka, mogao sam samo da ih gledam, jer su bile izvan bezbedne granice- napisao je Hasani na svom blogu.

Nakon skoro dve decenije, vratio se u Kasabu i napravio novu „igračku”, koja je značila razliku između života i stradanja. Ovog puta dvadeset puta veću i težu, konstruisanu od bambusa i biorazgradive plastike, sa integrisanim GPS čipom. Projekat nazvan Mine Kafon je deo njegovog diplomskog rada, a mogućnosti koje nudi su ogromne. Kotrljajuća lopta bi se puštala u minama zagađeno područje, pritiskom na tlo bi aktivirala neeksplodirane mine, a GPS uređaj bi slao lokaciju deminiranog područja i tako pomogao u mapiranju deminirane zone. Hasanieva otadžbina, Avganistan, ima zvanično 10 miliona neeksplodiranih mina rasutih širom zemlje. Sumnja se de je ovaj broj višestruko veći.

  • „Svaka uništena mina je jedan sačuvan život, a život je dragocen- zaključio je Hasani na kraju svoje prezentacije, i dodao da radi na poboljšanju svog izuma da bi omogućio da jedna deminerska lopta „preživi nekoliko eksplozija.

Ovo bi svakako bio veliki pomak u rešavanju problema zaostalih mina i kasetnih bombi koje u ratom pogođenim zemljama desetinama godina kasnije odnose žrtve. Iako je projekat Mine Kafon tek na nivou dizajna, Hasani se nada da će vlade država i humanitarne organizacije prepoznati značaj ove inovacije i primeniti je u praksi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru