Organska farma u pustinji Wadi Rum

25 Apr 2014
1203 pregleda

Dolinu Wadi Rum na jugu Jordana u blizini granice sa Saudijskom Arabijom često nazivaju „Dolina Meseca“. Pejzaž ove oblasti je izuzetno neobičan i zanimljiv, a za njegov izgled su se pobrinule priroda i ljudska ruka.

Organska farma u pustinji Wadi Rum

Na površini od 720 kvadratnih kilometara nalazi se niz uskih klisura, granitnih planina, pećina i peščanih dolina prekrivenih crvenim peskom. Područje je prirodno bezvodno, padavine su retke i oskudne, a prirodne vegetacije ima veoma malo. Pre više od dvadeset godina, 1986, beduini Wadi Ruma su započeli jedinstveni poljoprivredni projekat koji je dugo posmatran kao utopija. Tek u poslednje 4 godine, nakon angažovanja brojnih svetskih stručnjaka za poljoprivredu, uspešna farma u pustinji je postala realnost.

Najveća meštovita poljoprivredna farma Jordana, Rum Farma, prostire se u ovoj pustinji na 2,000 hektara. Iako odabir lokacije može delovati nerazumno, sve dobija smisao kad znamo da se ispod pustinje Wadi Rum nalazi bogat vodonosni sloj koji se prostire od Jordana do dobrog dela Saudijske Arabije. U početku je borba sa prirodom, naročito sa vrelim pustinjskim vetrom, bila teška i neuspešna. Odluka da farma bude organska, bez upotrebe veštačkih đubriva i pesticida, predstavljala je dodatni izazov. Usevi na Rum Farmi se đubre isključivo stajskim đubrivom dobijenim od živine, ovaca, koza i krava, kao i usitnjenom suvom travom koja se u debelom sloju polaže oko sadnica drveća kao dodatna zaštita od isušivanja korena.

Farma je specijalizovana za uzgoj povrća i žitarica na otvorenom. Najviše se gaje pšenica, kukuruz, patlidžan, kupus, smokve, nar, bundeva, krompir i paradajz. Usevi se gaje posebnim tehnikama uzgoja i navodnjavanja koji su korišćeni u starom Egiptu. Voda se izvlači iz podzemnih izvora, sa dubina od 30-400m, a pomoću kružnih rampi sa mlaznicama natapa polja zanimljivog kružnog izgleda, raspoređena na površini od 78 hektara. Posebno konstruisani plastični kanali između zasada služe za dodatnu hidrataciju biljaka tokom ekstremno visokih pustinjskih temperatura.

Najveći deo Jordana se snabdeva hranom sa ovih farmi, a konvoji kamiona svakodnevno prelaze stotine kilometara da sveže proizvode sa Rum Farme dopreme do glavnog grada Amana i ostalih jordanskih gradova.

izvor: Desert Food Forest

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru