Vaške, te male, dosadne krvopije

26 Nov 2015
Autor Tea
2004 pregleda

Hladni dani koji su pred nama nužno donose druženje dece u toplom, ali zatvorenom prostoru, koji podrazumeva i bliži fizički kontakt u kući, vrtiću ili školi. Zbog toga ovaj period predstavlja pojačanu opasnost od širenja malih „napasti” u kosi koje se toliko lako prenose da ova zaraza često dobija oblik epidemije.

Vaške, te male, dosadne krvopije

Jedna od velikih zabluda je da vaške mogu da dobiju samo one osobe koje ne vode računa o ličnoj higijeni. Naprotiv, one svoje stanište veoma rado pronalaze u čistoj i negovanoj kosi.

Šta su vaške?

 • Vaške su mali paraziti veličine 2-3 milimetra koji žive isključivo u kosi, a spadaju u grupu insekata krvopija.
 • Izaziva ih parazit pediculosis humanis capitis.
 • Do hrane dolaze bezbolnim ubodima koji mogu, a ne moraju da izazovu svrab.
 • Da bi se iz jajašca (gnjida) izlegle, potrebno je približno nedelju dana, a već nakon dve nedelje postaju polno zrele, kada počinju i same da reprodukuju nova jajašca.
 • Mada je njihov životni vek kratak (traje u proseku oko dva meseca), odrasla ženka može uz koren kose da odloži i do 300 jajašca iz kojih se izležu mladi naraštaji, pa ih je praktično nemoguće isterati bez odgovarajućeg leka.
 • Kako su obično smeđe ili crvenkaste boje, vaške se bolje vide u svetloj kosi, dok se bele gnjide lakše uoče u tamnoj.
 • Kada osvoje jednog domaćina, rado i lako pronalaze novu žrtvu u tuđoj kosi.
 • Ako nisu gladne, ovi insekti se kreću oko desetak centimentara u jednom minutu, a ako jesu, njihovo kretanje je daleko brže što izaziva nelagodni osećaj kod domaćina i ozbiljan svrab.
 • Prenose se isključivo ličnim kontaktom, glava uz glavu, pa zbog toga najčešće napadaju decu koja tokom igre o tome ne razmišljaju.
 • Ne prenose nikakvu drugu zarazu, ali od češanja po temenu glave mogu da nastanu ogrebotine koje su podložne infekcijama.

Zablude

Vaške napadaju samo one koji ne vode računa o ličnoj higijeni?

Činjenica je da se vašljivost češće javlja u sredinama gde vladaju nehigijenski uslovi života, ali je veoma zastupljena i u sredinama gde je higijena na zavidnom nivou.

Kako se prenose?

Zabluda je da vaške mogu da skaču, lete ili gmižu po meblu i posteljini. Prenose se isključivo fizičkim kontaktom zaražene vlasi i nove dlake budućeg domaćina.

Temeljno čišćenje stana pomaže u borbi protiv vašaka?

Ovi insekti van kose mogu da prežive samo par sati, pa je zabluda da usisavanje, pranje tepiha, posteljine i igračaka može da utiče na njihovo razmnožavanje ili istrebljenje.

Ne napadaju odrasle?

Kroz igru deca najlkaše dobijaju vaške, ali je zabluda da one ne napadaju i odrasle. Naprotiv, prvi pogodan domaćin je upravo roditelj, koji će svoje dete uzeti u naručje, prisloniti mu glavu uz glavu kada ga teši ili uspavljuje ne znajući da su se te napasti naselile na dečijoj glavi.

Jedini način da se vaške odstrane je šišanje na nulu?

Ovo svakako jeste najsigurniji i najbrži način da se uklone, ali danas u svakoj apoteci postoje razni preparati – pedikulocidi, koji se jednostavno koriste i efikasno pomažu onima koji se pridržavaju uputstva.

Gnjide će same da otpadnu?

Preparati ne mogu da unište jajašca koja su čvrsto zalepljena uz dlaku. Zbog toga je neophodno njihovo svakodnevno pažljivo ručno uklanjanje i češljanje gustim češljem.

Narodni lekovi

Efikasno vaške možete ukloniti ako kosu namažete maslinovim ili suncokretovim uljem, a potom na glavu stavite kapu za kupanje, koja ovim insektima onemogućava dotok vazduha. Nakon dva sata operite kosu šamponom koji u sebi ima regenerator ili pre češljanja utrljajte u nju sirće koje će sprečiti vaške da se ponovo pričvrste za dlaku.

Prevencija

Protiv ove infekcije ne postoji preparat koji će garantovati da ih dete neće dobiti. Ono što možete da uradite je:

 • Ukoliko vaše dete dobije vaške, javite svima sa kojima je bilo u kontaktu. Nema razloga za stid kada je ova infekcija u pitanju, a sakrivanje ovog podatka može dovesti do epidemije.
 • Redovno proveravajte kosu deteta kako biste na vreme uočili infekciju.
 • Devojčicama vezujte kosu, a dečacima dodajte gel koji neće dozvoliti vaškama da se uspešno uhvate za klizavu vlas.

Babski savet

Nanesite detetu par kapi lavande na kosu, njen miris odbija ove dosadne krvopije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru