Običaji i verovanja tokom trudnoće

22 Dec 2013
Autor Tea
6362 pregleda

Sklad prožet ispunjenošću najnežnijim osećanjima koja prate svaku trudnicu, može biti narušen raznim predrasudama, narodnim verovanjima i običajima koji i danas postoje kod nas i u mnogim državama u svetu.

Običaji i verovanja tokom trudnoće

Svaka trudnica se nađe u situaciji kada čitavo njeno okruženje ima neobjašnjivu potrebu da je zasipa raznim savetima. Bez obzira na to što je većina njih krajnje dobronamerna, uticaj koji mogu da izazovu je često zbunjujući, pogrešan, nekada i zastrašujući.

Razna verovanja koja su postojala:

  • Trudnica ne bi trebalo da se kreće noću da je ne bi pratile nečiste sile.
  • Ako se trudnica u strahu uhvati za deo tela, dete će imati beleg na tom mestu.
  • Kako dete ne bi imalo crvenilo lica, trudnica ne sme da gleda u vatru.
  • Ako trudnica uglada zmiju, dete će imati pege.
  • Ukoliko trudnica jede kokošiji batak, dete će lagati.
  • Da bi se lakše porodila, kada krene na porođaj trudnica treba malo da raspara spavaćicu.

Bez obzira na to što smo odavno zagazili u 21.vek koji je praćen svima dostupnim sredstvima edukacije, danas saveti trudnicama najčešće predstavljaju čiste predrasude počevši od toga da devet meseci treba svesti fizičku aktivnost na minimum kao i apstinirati od seksa, preko pogađanja pola deteta na sto oprečnih načina, ishrane koja se mora povećati za dvoje, do toga da ne treba farbati kosu kao ni koristiti tople kupke.

Kako nema naroda bez običaja i u celom svetu postoje praznoverna verovanja povodom tih devet meseci u kojima se pokreće jedan novi život.

Kina

Kako bi porođaj bio uspešan, tradicija u Kini nalaže mužu da svoju trudnu ženu nosi preko vrućeg uglja. Trudnica ne sme da trči, da se glasno smeje ili odlazi na sahrane, jer se to smatra lošom srećom.

Meksiko

Ukoliko trudnica poželi jagode a ne pojede ih, Meksikanci veruju da će se dete roditi sa belegom u obliku jagode.

Mongolija

Trudnicu ne sme da dodirne žena, zbog toga što bi takav fizički kontakt mogao uticati na promenu pola deteta.

Kenija

Tokom trudnoće je zabranjen seks zbog toga što se veruje da ukoliko se on upražnjava će se roditi dete sa deformitetom.

Portugal

Da se ne bi rodilo dlakavo dete u ovoj zemlji se psi i mačke drže dalje od trudnica.

Rusija

Tokom trudnoće, parovi bi trebalo jedno drugome da kažu imena svojih bivših ljubavnika kako bi porođaj bio laganiji. Ova tradicija je polako izbledela kada su ljudi shvatili da razgovor o bivšim ljubavima nije najbolji način da se budući roditelji povežu, ali se zadržalo verovanje da trudnoća mora da se drži u tajnosti sve dok je to zbog rasta stomaka moguće. Tajna se čuva kako zle sile ne bi naudile majci i plodu, pa se umesto reči “trudna” koriste izrazi “ugojila se” ili samo u “ stanju je”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru