Uspavano čudovište Jelouston

27 Apr 2013
Autor Tea
4124 pregleda

Sredinom prošlog veka, stručnjake je oblio hladan znoj kada su otkrili da ispod predela izuzetne lepote, bukti supervulkan čija bi eksplozija ubila milijardu ljudi i uništila ogroman deo flore i faune na Zemlji.

Sva naučna, vojna i nuklearna dostignuća, koja je čovek izumeo, su ništa u odnosu na snagu Majke Zemlje.

Uspavano čudovište Jelouston

Na tromeđi američkih država Vajoming, Ijdaho i Montana nalazi se najstariji svetski Nacionalni park Jelouston (Yellowstone), poznat po zadivljujućim „paklenim“ prizorima kao što je jezero duginih boja Grand Prismatic Spring, toplim izvorima vode Mammoth Hot Spring i mnogo gejzira od kojih je najatraktivniji Old Faithful koji izbacuje vodu svakih 65 do 90 minuta na visinu od 55 metara. Zbog ovakve svoje prirodne lepote, park svake godine privuče milione posetilaca koji uživaju u prizoru nad zemljom dok hodaju po ogromnom super divu koji drema ispod zemlje. Upravo na tom mestu izuzetne lepote, krije se jedan od najvećih aktivnih supervulkana na svetu koji od 2004. postaje sve aktivniji.

Kako je u pojedinim delovima parka s vremena na vreme dolazilo do pojačane termalne aktivnosti, šezdesetih godina prošlog veka stručnjaci su počeli da ispituju razloge zbog kojih do ovoga dolazi, ne sanjajući da će otkriti super bombu pod zemljom duž celog parka, kao i da su hidrotermalni izvori i gejziri po kojima je park čuven, zapravo pukotine kroz koje supervulkan diše kako bi se oslobodio pritiska. Erupcija ovog super diva otkrivenog snimanjem zracima infracrvenog spektra iz satelita, bila bi najjača u poslednjih 600.000 godina jer se predviđa da bi bacila lavu na površinu od 1600 kilometara.

Pošto se nalazi ispod površine zemlje on nema otvoreno grotlo i vidljivo izdignutu kupolu. Njegov magmom ispunjen krater je dugačak preko 80 kilometara i širok 45 kilometara, što primera radi odgovara veličini Tokija. Ono što zabrinjava je da se krater u poslednjih deset godina uzdigao za 25,4 centimetara što znači da se lava u njemu ubrzano sakuplja. Kako je potpuno zatvorena pod zemljom, njegova usijana magma ne može da izađe napolje već se gomila u ogromnim količinama i pod pritiskom nadima prema površini zemljine kore.

Geolog Bob Kristijansen je otkrio ostatke čak tri kaldera različite starosti uz pomoć kojih je došao do dokaza da je ovaj supervulkan do sada imao tri erupcije: 1. pre 1,8 miliona godina, 2. pre 1,2 miliona i 3. pre oko 630.000 godina kada je pepelom zasula polovinu površine današnjih SAD. Posebno zabrinjava podatak da se upravo nalazimo u vremenu kada bi trebalo da dođe do nove erupcije u Jeloustonu koja bi svojom snagom mogla da uništi ne samo SAD, već i da ugrozi čitavo čovečanstvo.

Jelouston je danas kao uspavano čudovište, čije disanje predstavlja nadimanje i spuštanje Zemljine kore. Trenutno samo ispušta paru kroz gejzire a da li se priprema za novo “preuređenje” Zemlje, još uvek nije poznato.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru