Čokoladni brežuljci Bohola

03 Apr 2014
771 pregleda

Bohol je glavno ostrvo pokrajine Bohol i deseto po veličini ostrvo filipinskog arhipelaga. Pravi je tropski raj prirodne lepote, sa blagim uvalama belih peščanih plaža koje su raj za ronioce. Čokoladni brežuljci predstavljaju posebnu atrakciju ovog regiona.

Čokoladni brežuljci Bohola

Ove male travnate kupe razbacane su na površini od preko 50 kvadratnih kilometara, a ima ih preko 1500. Visoke su između 30 i 50 metara, mada neke od njih dosežu i do 120 metara u vis. Prekriveni su travom koja tokom suše postane tamna, dajući brežuljcima izgled ogromnih čokoladnih bombona.

Njihovo poreklo nije sa sigurnošću utvrđeno, a pošto su sastavljeni od krečnjaka, smatra se da su nastali kada su veze krečnjaka u zemlji oslabljene padavinama i površinskim vodama. Tektonski poremećaji koji su usledili su uzdigli slojeve krečnjaka, a brda koja danas vidimo su nastala kao rezultat erozije tla rekama i potocima. Ovaj geomorfološki fenomen se naziva „kokpit krša“, a Čokoladni bregovi predstavljaju izuzetan primer ove topografije.

Naročito je zanimljiva forma ovih uzvišenja. Brda i planine obično počinju postepenim uzvišenjima i blagim nagibima, a ova se izdižu iz plodne ravnice niotkuda, formirajući neobično pravilne kupe. Njihov izgled je izvor brojnih lokalnih legendi.

Jedna od njih kaže da su nastala tako što su se dva diva strašno posvađala, i jedan na drugog bacali stene, kamenje i pesak. Borbe su trajale danima, dok divovi, potpuno iscrpljeni, nisu odlučili da se pomire. Za njima je ostao nered koji je priroda uredila tako što je travom prekrila dokaze njihovog neprijateljstva. Druga, romantična verzija, kaže da su brežuljci nastali od suza diva koji je plakao nakon tragične smrti devojke koju je voleo.

Čokoladnim bregovima Bohola danas preti uništenje zbog nekontrolisane eksploatacije kamena. Pretpostavlja se da će ova lokacija uskoro biti zaštićena i stavljena na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru