Gejzir Fly- malo čudo u pustinji Nevade

15 Nov 2012
Autor Sena
703 pregleda

Da bi nastao jedan gejzir potrebni su uvijeti koji su na Zemlji vrlo rijetki. Kao prvo, potrebno je podzemno spremište vode, zatim izvor topline koji vodu pretvara u paru i prikladan sužen otvor kroz koji se povremeno izbacuje vruća voda i vodena para.

Geotermalni gejzir Fly nalazi se oko tridesetak kilometara sjeverno od Gerlacha u Nevadi.

Prirodni šarenoliki gejzir Fly, čudo prirode koje izgleda kao da je pravljeno ljudskom rukom, pronadjen je 1916. godine kada su zemljoradnici hteli da usred pustinje stvore uslove za uzgajanje biljaka. Ali za to im je bila potrebna vode takoda su usled traženja vode naišli na gejzir tremalne vode.Iz izvora je tekla voda sve do 60-ih godina kada su se pojavili novi otvori. Na površini novog gejzira talože se slojevi blata na kojemu su raznobojni organizmi koji pridonose ovom spektakularnom prizoru. Trenutno je visok tri metra i još uvek raste.

Gejzir Fly je najneobičniji izvor vode na svijetu. Voda se spušta iz njegove tri glave u bazene. Stožasti oblici rezultat su kalcija u vodi koji se polako ukrućuje i stvara mineral travertin. Vodu, koju dobivaju iz podzemnih vodotoka jezera, izbacuju 24 sata na dan tijekom čitave godine. Na žalost mnogih ljubitelja prirode gejzir Fly nije dostupan za javnost. Zanimljivo je da se nalazi na privatnom posedu poznatom kao Fly Ranch. Zvuk vode može se čuti na više od pola milje, i veoma je neobično iskustvo vidjeti šarene, minijaturne geotermalne fontane oblika planine u srcu pustinje Nevade. Ograde Fly Rancha su ojačane žicom, a vrata zaključana. Čak i uz upozorenje o trespassingu (povredi privatne svojine), mnogo ljudi pokušava da pređe ogradu samo da bi bili na pogled bliži ovom geotermalnom čudu.

Nekoliko je organizacija pokušalo kupiti zemljište s namjerom da gejzir učine otvorenim za javnost, ali su sve dosad odbijene.Vlasnik ga ne želi prodati.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru