Umetničko klizanje - u susret Evropskom i Svetskom prvenstvu

02 Dec 2015
5473 pregleda

Umetničko klizanje je jedan od najkompleksnijih sportova koji obuhvata ples i izvođenje skokova i figura u ritmu izabrane muzike. Gracioznost i veština klizača su mnoge od nas oduvek fascinirali, ali poslednjih godina na svetskoj klizačkoj sceni pojavila se prava vojska mladih talenata koja neustrašivo pomera granice svega do sad viđenog. U delu koji sledi želimo da sa vama podelimo naše impresije i da predstavimo samo neke od njih.

Umetničko klizanje - u susret Evropskom i Svetskom prvenstvu

Kada se pre dve godine pojavila tada petnaestogodišnja Julija Lipnickaja (Yulia Lipnitskaya) proglašena je za čudo od deteta. Osvajač je zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Sočiju u timskoj konkurenciji, na Evropskom prvenstvu 2014. koje je održano u Budimpešti i na Svetskom prvenstvu iste godine u Minsku u pojedinačnoj konkurenciji. Prava čigra na ledu, prepoznatljiva po spektakularnim gimnastičarskim piruetama.

Čuveni Aleksej Mišin, bivši trener neprikosnovenog kralja leda Jevgenija Plušenka, umeo je da prepozna još jedan vanserijski talenat. Osamnaestogodišnja Jelizaveta Tuktamiševa (Elizaveta Tuktamysheva) podigla je publiku na noge svojim slobodnim programom na Evropskom prvenstvu u Stokholmu 2015. i osvojila zlato.

A onda se pojavila jedna mršavica koja svojom izražajnošću, brzinom, neverovatno teškim kombinacijama, visokim skokovima sa rukom iznad glave i osećajem za ritam ostavlja publiku u delirijumu. Posle nastupa šesnaestogodišnje Jevgenije Medvedeve (Evgenia Medvedeva) na Rostelekom kupu u Moskvi, britanski komentator je rekao samo „hvala”.

U kategoriji plesnih parova već nekoliko godina u samom vrhu su italijanski klizači Ana Kapelini i Luka Lanote (Anna Cappellini Luca Lanotte), kojih se ljubitelji ovog sporta sećaju po neobičnom liftu koji su izveli u svom slobodnom programu za sezonu 2011-2012. Poznati su po poletnim nastupima i izboru vedre muzike koja prosto natera publiku da aktivno učestvuje u njihovom performansu.

Sada već bračni par iz Rusije Tatjana Volosozar i Maksim Trankov (Tatiana Volosozhar/Maxim Trankov) su već nekoliko godina neprikosnoveni vladari umetničkog klizanja u kategoriji sportskih parova. Nosioci zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu 2012, 2013. i 2014. godine, na Svetskom prvenstvu 2013. i na Olimpijskim igrama u Sočiju kako u svojoj kategoriji tako i u ekipnom takmičenju. Nastupi ovog para ne mogu da se opišu drugačije nego kao ljubav na ledu.

I taman kad pomislite da ne može bolje, da ne može lepše, početni stav na ledu zauzme olimpijski šampion iz Sočija, dvadesetogodišnji Japanac Juzuru Hanju (Yuzuru Hanyu) i u Sočiju, kao od šale obori olimpijski rekord u ocenama, i svetski pre nekoliko dana u Naganu. Hanju je na Gran-priju u Japanu za nastupe u kratkom i slobodnom programu osvojio neverovatnih 322,4 poena. Možda vam ta cifra ne znači mnogo, ali drugoplasirani Bojang Đin (Boyang Jin) je imao čak 55 bodova manje, a takođe je imao odličan nastup. Prethodni rekord od 295.27 bodova je od 2013. god držao Kanađanin Patrik Čen (Patrick Chan).

Radosti koje nam slede su finalni Gran-pri u umetničkom klizanju koji će se održati u Barseloni od 10. do 13. decembra, zatim Evropsko prvenstvo od 25. do 31. januara 2016. u Bratislavi i Svetsko prvenstvo od 28. marta do 3. aprila 2016. u Bostonu. Prva dva događaja moći ćete da pratite na programima Eurosporta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru