Umetničko klizanje: nastupi koji se pamte

11 Jan 2016
10256 pregleda

Ko voli i prati umetničko klizanje zna da su najlepši nastupi na gala egzibicijama, odnosno kada se takmičenje završi i kada klizači mogu opušteno, bez pritiska da pokažu svo svoje umeće i ljubav prema ovom sportu i pruže publici nezaboravno uživanje. Često se tom prilikom izvode i elementi koji su u takmičenjima zabranjeni iz razloga što mogu da dovedu do teških povreda. U delu koji sledi želimo da vam prikažemo nekoliko nastupa po našem izboru, koji možda nisu tehnički vrhunski ali koji zbog energije i raspoloženja koje nose, ostaju dugo urezana u sećanju.

Umetničko klizanje: nastupi koji se pamte

Nezaboravni gusari sa Kariba Margarita Drobiazko (Margarita Aleksandrovna Drobiazko) i Povilas Vanagas iz Litvanije su tokom sezone 2006/2007 oduševljavali publiku svojim mačevalačkim umećem na ledu.

Na gala egzibiciji na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 2013. godine Adelina Sotnikova iz Rusije nam je uz Šer poželela dobrodošlicu u burlesku. Iako joj je tada za dlaku izmakla zlatna medalja, retko ko se seća njenog kratkog i slobodnog programa, dok su Adelinino uživanje na ledu i ovacije publike mnogima ostali duboko urezani u pamćenju.

Natali Pešala (Nathalie Péchalat) i Fabijan Burza (Fabian Bourzat) iz Francuske su nam u svom slobodnom programu za sezonu 2013/2014 razigrano i lepršavo predstavili Malog Princa i njegovu Ružu.

Ako je neko poznat po tome da ume da odabere dobru muziku i da je svojom izražajnošću iznese na pravi način, onda je to svakako Jevgenij Plušenko (Evgeni Plushenko). U moru spektakularnih nastupa izabrali smo ovaj iz Torina 2011. godine.


Ponosna na svoje slovensko poreklo Amerikanka Saša Koen (Alexandra Pauline Cohen) je na Olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine otklizala kratak program svog života uz „Oči černie” (Crne oči).

Par koji nas je oduševio veličanstvenim Labudovim jezerom u Sočiju, 2o14. godine je imao kratak program za pamćenje. Jelena Iljinih (Elena Ilinykh) i Nikita Kacalapov(Nikita Katsalapov) sada imaju druge partnere i prilično su uspešni, mada mnogi ljubitelji umetničkog klizanja smatraju da su Lena i Nikita stvoreni da budu zajedno na ledu.


Kada se na ledu pojave Juko Kavaguti (Yuko Kavaguti) i Aleksandar Smirnov (Alexander Smirnov) iz Rusije, morate da se zapitate da li za ovaj par važe zakoni fizike. Budite sigurni da će vas sva ta dramatičnost potpuno opčiniti, uprkos greškama i padovima koji im se tu i tamo dešavaju. Uživajte uz Habaneru iz opere Karmen Žorža Bizea.

Nakon izuzetno velikog interesovanja za naš članak o klizačkim legendama Belousovoj i Protopopovu, podstaknuti komentarima čitalaca na našoj Fejsbuk stranici, odlučili smo da se osvrnemo na još jedan fantastičan plesni klizački par koji je harao ledenom površinom sedamdesetih godina prošlog veka: olimpijski šampioni 1976. godine u Inzbruku, šestostruki evropski i svetski prvaci, Ljudmila Pahomova (Lyudmila Alekseyevna Pakhomova) i Aleksandar Gorškov (Aleksandr Georgievich Gorshkov).

Podsećamo vas da će se Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju održati od 25. do 31. januara u Bratislavi, a Svetsko od 28. marta do 3. aprila u Bostonu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

5 komentara

 
Александар, 11 Jan 2016

Мени су прве двије асоцијације на овај спорт легендарна коментаторка Милка Бабовић, вјероватно најпрофесионалнији коментатор на овим просторима свих времена и чувени наступ британског пара Дин и Торвил на Олимписјким играма у Сарајеву 1984. уз Равелов Болеро. Многи се слажу да је то најбољи наступ у овом спорту свих времена па је свакако требало да се нађе на овој листи.

Odgovori
 
ΜΕΔΙΑΣ, 12 Jan 2016

Poštovani Aleksandre, dostojna zamena Milke Babović danas je Svetlana Danilović, koja prenose komentariše sa mnogo znanja i uz obilje zanimljivih informacija. O čuvenom nastupu Džejn Torvil i Kristofera Dina smo pisali u članku o OI ’84 u Sarajevu, gde možete pogledati i taj snimak: http://www.medias.rs/sarajevo-84-30-godina-kasnije

Odgovori
 
Александар, 12 Jan 2016

Јесте добра, али ипак Милка Бабовић остаје као прва асоцијација за умјетничко клизање, а при томе и сама има веома занимљиву биографију. У сваком случају, о укусима не вриједи расправљати :)

Odgovori
 
Biserka Dabetic, 24 May 2017

Molim vas, pronadjite ples na muziku Hacaturijana Igra sabljama koji je izveo na nekom prvenstvu plesni par iz jedne od bivsih sovjetskih republika Estonije, Letonije ili Litvanije. To je bilo fantasticno! ucinite nam to zadovoljstvo.

Odgovori
 
ΜΕΔΙΑΣ, 24 May 2017

Poštovana Biserka, rado bi dodali video ali nismo ga uspeli pronaći.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru