Soči 2014: Neka igre počnu!

06 Feb 2014
612 pregleda

Najveći san a ujedno i čast svakog sportiste je da učestvuje i predstavlja svoju zemlju na najvećoj i najznačajnijoj sportskoj manifestaciji - na Olimpijskim igrama.

Sve je spremno za početak XXII po redu Zimskih olimpijskih igara koje će se održati od 7. do 23. februara u Sočiju i XI Zimskih paraolimpijskih igara koje će se održati u martu.

Soči 2014: Neka igre počnu!

Soči je grad sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, biser Crnog mora. Izgrađen u 19. veku, omiljeno rusko letovalište koje svake godine poseti preko 2 miliona turista, letnja prestonica Rusije - jer se u njemu nalazi letnja rezidencija ruskog predsednika, najlepši grad na Crnom moru koga krase kulturno-istorijski spomenici, arhitektura, uređeni parkovi, luka, plaže sa planinama u zaleđu i elitni kvartovi. Regija Sočija delimično obuhvata i Kavkaski rezervat biosfere koji je na UNESCO-vom popisu svetske baštine još od 1978. godine. Ove Olimpijske igre će se održati u gradu koji ima blagu mediteransku klimu, a čiji svetski poznat centar za zimske sportove Krasnaja obiluje snegom preko cele sezone.

Olimpijska baklja

Dizajn je inspirisan žar pticom iz ruskih bajki. Ova olimpijska baklja je potukla sve rekorde. Upaljena 29. septebra 2013. u Olimpiji, u Grčkoj, svoj put po Rusiji započinje u Moskvi 7. oktobra. Put koji je prevalila najduži je u istoriji Zimskih olimpijskih igara. Tokom četiri meseca baklja je obišla 2.900 ruskih oblasti, pregazila 65.000km. Udahnula vazduh sa Urala, Severnog pola i Sibira. Vinula se do međunarodne svemirske stanice, gde je provela pet dana, a zahvaljujući kosmonautima Olegu Kozovu i Sergeju Rjazanskom prošetala svemirom oko sat vremena.

Zaronila i u Bajkalsko jezero na dubinu od 13m u pratnji tri ronioca. Velike razdaljine prelazila specijalnim avionom sa logom Soči 2014. Baklju je nosilo preko 14.000 ljudi, istaknutih sportista, trenera, veterana, zvučnih i zaslužnih imena iz svih sfera. Među njima i Valentina Terješkova, prva žena kosmonaut i Aleksej Nemov četvorostruki olimpijski šampion u gimnastici.

Nažalost, prilikom nošenja olimpijske baklje bilo je i nemilih slučajeva. Lokalni mediji su izvestili da je do prvog incidenta došlo kada je baklja eksplodirala u gradu Kostroma tokom paljenja i povredila 13-godišnju devojčicu, što je direktor Izvršnog odbora ZOI Dmitrij Černišenko demantovao, dodavši da je baklja "buknula malo više nego što bi trebalo". Drugi incident se desio kada je iskra sa plamena upalila rukav bivšem članu ruskog bob tima Pjotru Makarčuku, a ruski rvački trener Vadim Gorbenko je dobio srčani udar dok je nosio olimpijsku baklju, od koga je kasnije i preminuo.

Maskote

Za zvanične maskote ZOI u Sočiju su izabrani zec, polarni medved i leopard. Odluka je doneta u živoj televizijskoj emisiji “Talismaniia Soči 2014 – Finale” glasovima ruske javnosti. Leopard je dobio 28% glasova, polarni medved 18%, a zec 16%.

Nove olimpijske discipline

U želji da unese nova sportska uzbuđenja Međunarodni olimpijski komitet je u ove ZOI uvrstio 12 novih sportskih disciplina a to su: paralelni slalom u snoubordu u muškoj i ženskoj konkurenciji, štafeta u sankanju, ženski ski-skokovi, mešovita štafeta u biatlonu, ekipno takmičenje u umetničkom klizanju, fristajl ski-sloupstajl u muškoj i ženskoj konkurenciji, fristajl snoubord sloupstajl i takođe i u muškoj i ženskoj konkurenciji, fristajl ski-hafpajp.

Obezbeđenje tokom ZOI u Sočiju

Ove ZOI su već stekle epitet najobezbeđenijih Olimpijskih igara u istoriji. Ruski premijer Dimitrij Medvedev je izjavio da je Rusija preduzela brojne mere sigurnosti oko Sočija koji se nalazi u blizini nestabilnog regiona Severnog Kavkaza u kojem su islamistički pobunjenici. Napetost oko nerešenog političkog pitanja koje je do sad izazvalo brojne sukobe i dva separatistička rata u Čečeniji sada se proširila i na severni Kavkaz i Digestan koji je od olimpijskog grada udaljen oko 600km. Prostor od Crnog mora od Kavkaza će nadzirati bespilotne letelice, a sam Soči će biti opremljen video nadzorom. Biće angažovano 40.000 policajaca koji će osim o bezbednosti biti zaduženi i za komunikaciju sa posetiocima. Policajcima će biti dostupna telefonska linija na kojoj će dežurati prevodioci volonteri koji će u svakom trenutku moći da pomognu u komunikaciji na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Pripreme

U pripremu ovih ZOI je utrošeno oko 50 milijardi dolara. To podrazumeva velika ulaganja u infrastrukturu i skoro potpuno menjanje pojedinih delova Sočija. Izgrađeno je veliko Olimpijsko selo, sportski objekti, karling centar, dve ledene dvorane, centar za brzo klizanje, žičare, skladište za sneg (sa 450.000 kubnih metara snega), međunarodni Pres centar, novi aerodrom, metro, izgrađeni novi putevi, tuneli, mostovi, ugostiteljski objekti a renovirani postojeći. Takođe su uložena velika sredstva u energetsku infrastrukturu i telekomunikacije.

Kao šlag na tortu, dizajner Asif Kan koji je za Olimpijske igre u Londonu osmislio ogroman interaktivni coca-cola paviljon, koji je u suštini jedna velika zvučna mašina koja reaguje na dodir, za ove Olimpijske igre je osmislio nešto još interesantnije: instalaciju za paviljon telekomunikacijskog operatora MegaFon. Naime, spoljni zid paviljona će se menjati i pretvarati u 3D lica posetilaca. Lice svakog posetioca će biti skenirano iz različitih uglova pri ulasku u paviljon, a zatim će ti prikazi biti obrađeni programom koji će lica prikazivati na spoljnom zidu pomoću 10.000 šipki sa led lampicama koje će biti prekrivene belom tkaninom koja će poput membrane činiti kožu lica. Tako će zid paviljona dobijati različite reljefe u obliku skeniranih lica. Potpuno futuristički!

Kome se to posebno radujemo?

Oni koji prate ZOI se sećaju bob tima sa Jamajke koji je učestvovao na Igrama u Kalgariju 1988. a koji se ne takmiči već 12 godina. Ekipa koja je osvojila srca celog sveta, sprinteri koji nisu uspeli da prođu kvalifikacije u atletici, a san im je bio da učestvuju na Olimpijskim igrama. Momci koji pre dolaska u Kalgari nisu videli ni sneg ni led, a još manje pravi bob, marljivo su trenirali u starom koritu i drvenim kolicima na Jamajci. Posle nekoliko meseci treniranja, potpuno neočekivano, uspeli su da prođu kvalifikacije i obezbede učešće na ZOI u Kalgariju. Životna priča ovih entuzijasta sa Karipskog ostrva inspirisala tvorce čuvene komedije "Cool runnings". Vinston Vots i Marvin Dikson će se takmičiti u Sočiju, u konkurenciji dvoseda. Go Jamaica, go!

Vanesa Mae, čuvena violistkinja će se takmičiti pod tajlandskom zastavom u slalomu i veleslalomu. Prema olimpijskim pravilima, zemlje koje nemaju nijednog skijaša u top 500 na svetu, mogu poslati jednog skijaša i jednu skijašicu da ih predstavljaju na OI u kategorijama slalom i veleslalom. Vanesa kaže da ne očekuje medalju niti neki naročiti uspeh, ali da je samo učestvovanje na Olimpijskim igrama njen san.

A za koga ćemo da navijamo?

Olimpijski tim Srbije čini osam sportista koji će se takmičiti u pet sportova. To su: Nevena Ignjatović i Marko Vukićević (alpsko skijanje), Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković i Milanko Petrović (nordijsko trčanje i biatlon), Nina Micić (snoubord), Vuk Rađenović i Aleksandar Bundalo (bob). Želimo im mnogo uspeha i bar neku medalju. Srećno!

Ko će nam uvek nedostajati?

Gospodin Huan Antonio Samaran (1920-2010) potpredsednik a zatim predsednik MOK-a koji je za vreme svog mandata uspeo da oporavi olimpijski pokret u finansijskom smislu i u njegovom omasovljavanju. Zbog svojih izuzetnih zasluga u promovisanju olimpijskog pokreta Samaran je 2001. godine proglašen za počasnog doživotnog predsednika Međunarodnog Olimpijskog Komiteta.

Još malo nas deli od početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Svi oni koje je okrznuo olimpijski duh i inficirao ljubavlju prema Olimpijskim igrama sa nestrpljenjem očekuju svečani defile učesnika, podizanje olimpijske zastave na jarbol, intoniranje olimpijske himne, paljenje olimpijske vatre. Sportisti će položiti zakletvu da će se boriti časno i bez doping sredstava, a sudije da će suditi pošteno i nepristrasno.

Sve je spremno. Neka igre počnu!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru