Plušenko ponovo na ledu

09 Nov 2013
1494 pregleda

Vanserijski klizač, vrhunski umetnik i rođeni zabavljač se posle teške operacije vratio na led prvi put posle deset meseci pauze i osvojio prvo mesto u Rigi na međunarodnom takmičenju Volvo Open Cup.

Jevgenij Plušenko se nije takmičio od EP u Zagrebu koje je održano u januaru ove godine kada je zbog povrede bio prinuđen da se povuče, nakon što je zauzeo šesto mesto u kratkom programu.

Plušenko ponovo na ledu

"Bio sam nervozan pošto sam se takmičio posle skoro deset meseci pauze. Uvek je teško vratiti se na led, naročito posle jedne ovako teške operacije", rekao je Plušenko i dodao da i dalje, zbog problema sa leđima, ne može besprekorno da izvede neke elemente.

Njegova životna priča, bar onaj deo koji se odnosi na sam početak bavljenja ovim sportom, se ne razlikuje bitno od priča vezanih za ostale velike sportiste. Majka ga je upisala na klizanje kada je imao četiri godine, jer je često patio od respiratornih infekcija. Kad je napunio 11 godina, klizalište u Volgogradu gde je živeo i trenirao se zatvorilo. Zbog lošeg materijalnog stanja njegove porodice bio je prinuđen da sam, bez roditelja, ode u Sant Petersburg gde je marljivo radio pod pokroviteljstvom trenera Alekseja Mišina. 1997. osvoja Svetsko prvenstvo u juniorskoj konkurenciji a već naredne godine, sa 16 godina života, upisuje se u istoriju umetničkog klizanja kao najmlađi klizač koji je dobio maksimalan broj poena od svakog sudije kako za tehničke elemente, tako i za prezentaciju. A to je bio tek početak jedne plodne umetničke karijere.

Plušenko je trostruki svetski prvak, sedmostruki prvak Evrope, osvajač tri medalje na Zimskim olimpijskim igrama od kojih je jedna zlatna, četiri puta šampion Grand Prix Finala i destostruki nacionalni šampion.

Ono što Plušenka čini boljim od ostalih klizača je tehnička savršenost, pre svega u fizički najtežim skokovima. Prvi je klizač u istoriji umetničkog klizanja koji je izveo kombinaciju skokova 4-3-2 (1999), kao i kombinaciju skokova 4-3-3 (2002). Jedan je od retkih klizača koji izvodi Bilman piruetu, koja je inače ženska figura. Čak i korake izvodi bolje od svih ostalih klizača.

Zbog čega ovaj momak zasluženo nosi nadimak "Kralj leda"? Nesumnjivo zbog strasti, izražajnosti, dramatičnosti i umeća da na snažan način iznese svoje emocije. On je klizač kog publika voli, čiji svaki nastup biva propraćen burnim reakcijama. Na završnim gala egzibicijama, neopterećen sudijskim ocenama, pokazuje koliko voli klizanje i koliko uživa na ledu. Čak i oni koji ne prate umetničko klizanje pamte njegov nastup "striptiz na ledu" uz pesmu Sex Bomb, kojim je podigao gledalište na noge.

Jevgenij Plušenko još uvek piše istoriju umetničkog klizanja, na radost svih ljubitelja ovog sporta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru