Jekaterina Gordejeva i Sergej Grinkov - kad led ukrade srce

14 Feb 2016
18111 pregleda

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka na sovjetskom klizačkom nebu pojavile su se dve nove sjajne zvezde, dostojni naslednici svojih prethodnika. Ovaj zlatni par je uz značajan udeo u klizačkoj tradiciji svoje zemlje ispisao i jednu od najdirljivijih sportskih ljubavnih priča svih vremena.

Jekaterina Gordejeva i Sergej Grinkov - kad led ukrade srce

Jekaterina Gordejeva (Ekaterina Alexandrovna Gordeeva) je počela da trenira kada je napunila četiri godine u poznatom moskovskom klubu CSKA. Bila je toliko sićušna da je morala da obuva po nekoliko pari čarapa ne bi li nekako ispunila te najmanje klizaljke. Kada je napunila jedanaest godina njen trener Vladimir Zaharov joj je za para odredio četiri godine starijeg Sergeja Grinkova (Sergei Mikhailovich Grinkov), ali kako je Sergej u početku propuštao treninge, Zaharov je odlučio da nađe novog partnera za Jekaterinu, kojoj se ta ideja nije dopala. Umesto da promeni partnera, Kaća je promenila trenera!

Svoju prvu pobedu zabeležili su na Svetskom prvenstvu za juniore 1985. godine u Kolorado Springsu. Već sledeće godine su prešli u seniorsku konkurenciju i nastavili da nižu uspehe. Četiri puta su bili svetski prvaci (1986, 1987, 1989. i 1990), tri puta evropski šampioni (1988, 1990. i 1994), i dva puta pobednici na Olimpijskim igrama (1988. i 1994. godine).

Na putovanjima su jedno drugom bili najbliža porodica, oslonac i uteha u teškim trenucima. Sergej je shvatio da je ona mršava devojčica koju je držao za ruku tokom godina izrasla u mladu ženu, u metar i po čiste lepote i hrabrosti. Na dočeku Nove 1989. godine su se prvi put poljubili, a njihovo partnerstvo na ledu je prerastalo u romantičnu vezu pred očima cele nacije, koja im je nadenula kratki nadimak G&G. Bili su tako mladi, tako srećni i tako zaljubljeni. Venčali su se 1991. a već naredne godine su dobili ćerku Dariju.

U potrazi za sigurnijom egzistencijom, odlučili su da se presele u Ameriku. Povukli su se iz amaterskog sporta, a kao profesionalci su osvojili svetsko prvenstvo tri puta. Ispunjeno obavezama, treninzima i nastupima vreme je brzo proticalo. Na treningu 20. novembra 1995. godine u Lejk Plesidu Sergeju je pozlilo. Polako se spustio na led i ostao bez svesti. Preminuo je u bolnici u 28-oj godini života. Jekaterina se kasnije prisetila da se Sergej u poslednje vreme žalio na oštar bol ispod ramena, ali su to pripisivali staroj povredi. Ispostavilo se da je Sergej imao slabo srce i da je umro od srčanog udara.

Svet je bio u neverici. Milioni gledalaca sa obe strane okeana su tugovali zajedno sa Kaćom. Bajka se završila, čarolija je prekinuta, prerano. „Možda nam je previše dobro išlo da bi se dobro završilo”, šapnula je Jekatarina nad Sergejevim kovčegom na Vaganjkovskom groblju u Moskvi. Jekatarina je ostala udovica sa samo 24 godine.

Kaća se vratila u Ameriku, slomljena i neutešna. Bol i praznina su bili neizmerni. Odbijala je da ponovo kliza, a prijateljima koji su je na to nagovarali govorila je da je ostala bez ruke vodilje i oslonca, da više nema ko da je uhvati na ledu. Ostala je bez oslonca i u životu. Shvatila je da sada, posle muževljeve smrti, mora da nauči da živi bez njega, da ima trogodišnje dete o kome mora da brine.

U februaru 1996. godine Gordejeva je ipak obula klizaljke i ponovo stala na led, ovoga puta kao solo izvođač, u reviji „Proslava jednog života”, posvećenu Grinkovu. Napisala je i objavila memoare pod nazivom „Moj Sergej”, po kojima je snimljen i istoimeni dokumentarni film.

Jekaterina Gordejeva je 2002. godine otvorila novo poglavlje života. Na skromnoj privatnoj ceremoniji u San Francisku, Kaća se udala za Iliju Kulika, takođe klizača i olimpijskog šampiona iz 1988. godine u muškom singlu, sa kojim ima ćerku Lizu. Danas radi kao trener i koreograf, a svoje klizačke veštine i umeće prenosi i na svoje dve ćerke.

Osim po najromantičnijoj sportskoj priči Gordejeva i Grinkov će ostati upamćeni u klizačkom svetu i kao „najtiši par”, par koji nije pravio skoro nikakvu buku na ledu. Stručnjaci su oduvek hvalili kvalitet njihove osnovne klizačke tehnike i isticali da su posebni i drugačiji upravo zbog toga što oštrice njihovih klizaljki nisu grebale led.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru