Džejn Torvil i Kristofer Din - Bolero još uvek otapa led

25 Jan 2016
3818 pregleda

Plesali su kao dva ljubičasta, zaljubljena leptira uz Ravelov Bolero na Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine. Cela planeta je kao hipnotisana posmatrala performans ovog britanskog para, a sudije su, za umetnički utisak, prvi put u istoriji klizačkog sporta jednoglasno dodelile maksimalne ocene.

Džejn Torvil i Kristofer Din - Bolero još uvek otapa led

Džejn Torvil (Jayne Torvill) i Kristofer Din (Christopher Dean) su se prvi put sreli na notingemskom klizalištu kada su imali po deset godina. Šest godina kasnije (1975) udružili su snage i počeli da treniraju kao par. Prvih nekoliko godina nisu imali zapaženih rezultata, a onda su na nacionalnom prvenstvu 1979. godine osvojili svoje prvo zlato. U to vreme Džejn je radila kao agent osiguravajućeg društva, a Kris kao policajac. Zahvaljujući tome što su gradski čelnici shvatili da se ovde radi o vanserijskim talentima, Gradsko veće je donelo odluku da sponzoriše ovaj plesni par i da ih oslobodi redovnih poslova kako bi se posvetili vežbanju.
Svoje uspehe počeli su da nižu od 1981. godine. Četiri puta su osvajali zlatne medalje na Evropskim (1981, 1982, 1984. i 1994) i na Svetskim prvenstvima (1981, 1982, 1983. i 1984). Za Olimpijske igre u Sarajevu su se ozbiljno spremali, a nakon tog čudesnog nastupa su se povukli iz amaterskog sporta.

Torvil i Din su osnovali svoju klizačku trupu sa kojom su promovisali klizački sport oduševljavajući publiku širom Evrope, Amerike i Australije, a najpoznatiji projekat iz tog perioda je bajka „Vatra i led”. Nakon deset godina (1994) odlučili su da se nakratko vrate amaterskom klizanju i da se još jednom okušaju na Olimpijskim igrama u Lilehameru. Ceo svet je bio očaran krajnje neobičnom koreografijom sa mnogo inovativnih elemenata, a britanska javnost šokirana trećim mestom, smatrajući da su Džejn i Kris oštećeni nepravednim suđenjem.

Razočarani ostvarenim rezultatom, ponovo se posvećuju brojnim profesionalnim projektima kao što su: „Lice muzike”, „Avantura na ledu”, „Ples na ledu” i mnogi drugi. Sarađivali su i sa Nacionalnim baletom u svojstvu koreografa. Plodnu klizačku karijeru obeležili su i vrhunski nastupi i pet zlatnih medalja na Svetskom prvenstvu za profesionalce (1984, 1985, 1990, 1995. i 1996).

Iako na ledu deluju kao zaljubljeni par, između Džejn i Kristofera nikada nije zaiskrila ljubavna varnica. Otvoreno priznaju da su oduvek negovali neizmerno poštovanje i nežno prijateljstvo, da jedno drugo doživljavaju kao porodicu, da su duboko povezani i da brinu jedno za drugo. Kris se ženio dva puta. Prvi brak sa kanadskom klizačicom Izabel Dučesni je trajao samo tri godine. Kris se seli u Kolorado Springs 1998. godine i zasniva porodicu sa svojom drugom suprugom Džil Trenari, sa kojom ima dva sina. Din se zvanično rastao sa Džil posle 12 godina braka i nakon razvoda se vratio u Britaniju. Džejn živi u srećnom braku sa Filom Kristensenom i ima dvoje usvojene dece.

Kristofer i Džejn se slažu da im je u dugogodišnjoj karijeri olimpijsko iskustvo iz '84. najdraže i najemotivnije i da sa radošću proslavljaju godišnjice. Sarajevo su posetili dva puta. Prvi put neposredno nakon ratnih razaranja, a drugi 2014. godine kada su, baš kao i pre 30 godina, topili led u obnovljenoj Zetri uz „Bolero” Morisa Ravela.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Александар, 25 Jan 2016

Чисто сумњам да није никад заискрила варница :)

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru