Ljudmila Pahomova i Aleksandar Gorškov - Tango Romantica

19 Jan 2016
4071 pregleda

U vreme njihovih nastupa ceo Sovjetski Savez je prestajao da diše. Na nekoliko minuta život se zaustavljao i sve oči su bile uprte u TV ekrane. Bili su i ostali nacionalni ponos. Štampale su poštanske marke sa njihovim likovima, livene su kovanice, po njoj jedna patuljasta planeta nosi ime - Mila. Obožavali su ih i još uvek ih pamte zaljubljenici u umetničko klizanje širom sveta.

Ljudmila Pahomova i Aleksandar Gorškov - Tango Romantica

Svi su bili skeptični kada je Ljudmila Pahomova (Lyudmila Alekseyevna Pakhomova) izabrala neiskusnog Aleksandra Gorškova (Aleksandr Georgievich Gorshkov) da joj bude partner u plesnom dublu. Smatrajući da pripada klizačkoj osrednjosti, ni on sam nije mogao da poveruje da mu je poverenje ukazala jedna takva ličnost koja je rođena da bude šampion, a još manje da će ta saradnja dosegnuti do najsjajnijih zvezda.

Pahomova i Gorškov su počeli da treniraju zajedno u maju 1966. godine u Moskvi. Vrlo brzo je njihov odnos prerastao u ljubav i kada je Aleksandar predložio da se venčaju, ona je odgovorila da će se udati za njega samo ako osvoje titulu na svetskom prvenstvu. Svoju prvu zlatnu medalju su osvojili 1970. godine na Svetskom prvenstvu u Ljubljani i iste godine su se venčali. Naporni treninzi u ledenoj dvorani i baletskoj sali urodili su plodom, a pobede su se nizale. Pahomova i Gorškov su do današnjih dana ostali najuspešniji plesni klizački par svih vremena, osvojivši po šest zlatnih medalja i na Evropskim (1970, 1971, 1973, 1974, 1975. i 1976) i na Svetskim prvenstvima (1970, 1971, 1972, 1973, 1974 i 1976).

Iako je Aleksandar nakon EP 1975. godine imao problema sa disajnim putevima, u poslednjem trenutku su otkazali učešće na SP Kolorado Springsu, kada mu je pozlilo već nakon prvog treninga. Sovjetskim Savezom su kolale glasine da je Gorškov umro na letu za SAD. Čak je i predsednik Sportskog Komiteta SSSR-a pozvao telefonom da proveri da li je Aleksandar živ.

Gorškov je podvrgnut teškoj operaciji pluća, ali već sledeće godine, kada je kategorija plesnih parova uvrštena u olimpijski program, Ljudmila i Aleksandar su se vratili na led i osvojili svoje jedino olimpijsko zlato. Te iste godine su se i povukli sa klizačkih takmičenja i odlučili da prošire porodicu. Ubrzo su (1977) dobili ćerku Juliju. Oboje su ostali u klizačkim vodama. Pahomova kao trener u CSKA, a Gorškov je kasnije postao predsednik tehničkog komiteta Međunarodne klizačke unije, a 2010. godine je jednoglasno izabran za predsednika Ruske klizačke federacije.

Samo dve godine nakon rođenja njihove ćerke Ljudmila je počela da oseća zdravstvene probleme. Iako joj je dijagnostikovana leukemija, njenu volju za životom i ljubav prema klizanju ništa nije moglo da ugasi. Izmučena hemoterapijama i zračenjima uvek je pronalazila način da pobegne iz bolničkog kreveta u ledenu dvoranu i da se bar nakratko posveti svojim učenicima. Njen nesalomiv duh bio je potpuno posvećen klizanju čak i u poodmakloj fazi bolesti, kada je prikovana za postelju napisala i objavila tri stručne knjige: „Koreografije u umetničkom klizanju”, „Monolog nakon aplauza” i „Muzika svira večno”.

Svoj život i karijeru Ljudmila je opisala rečima:

Nisam štedela ni vreme ni trud. Nisam žrtvovala ništa. Ja sam samo radila ono što sam volela najviše od svega.

Uprkos čeličnoj volji Ljudmila nije uspela da se izbori sa opakom bolešću. Preminula je pre svog 40-og rođendana. Svi su želeli da se oproste najveće tragičarke sovjetskog klizanja. Toliko sveta se okupilo ispred CSKA da oda poslednju počast Pahomovoj da su čak i uvaženi funkcioneri Odbora za sport i Olimpijskog komiteta satima čekali u redu. Mila je sahranjena u porodičnoj grobnici na Vaganjkovskom groblju u Moskvi.

Po jednoj verziji, Aleksandar se još za Ljudmilinog života viđao sa Irinom Ivanovnom, kojom se kasnije i oženio. Mi bismo više voleli da verujemo u onu drugu, po kojoj je neutešni Gorškov godinu dana svakodnevno provodio po nekoliko sati na Milinom grobu, a da ga je Irina tek kasnije osvojila. Kakve god da su bile životne okolnosti, njihova ćerka Julija nikako nije mogla da prihvati maćehu i živela je sa Ljudmilinom majkom do svoje šesnaeste godine, sve do bakine smrti.

Pahomova i Gorškov su između ostalog zaslužni i za to što su svojim izborom muzike i komplikovanim koreografijama promenili do tada uobičajen stil klizanja. Zahvaljujući njihovom vrhunskom nastupu 1974. godine, plesni obrazac „romantični tango” koji su tada izveli, uvršten je u listu obaveznih elemenata koje Međunarodna klizačka federacija zadaje pred takmičenja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru