U svemiru procvetao „lepi čova”

21 Jan 2016
674 pregleda

Jarko narandžasta cinija (lat. Zinnia elegans), jednogodišnja cvetnica u narodu poznata i kao „lepi čovek” prvi put je procvetala u svemiru, na nultoj gravitaciji i bez zemljišta.

U svemiru procvetao „lepi čova”

Posađena je u Međunarodnoj svemirskoj stanici, na odeljenju Povrće (VEG) u novembru prošle godine, kao deo istraživačkog projekta koji treba da obezbedi informacije o mogućnostima za uzgoj povrća u svemiru. NASA je do sada uzgajala biljke u svemiru, poput zelene salate i pšenice, ali je ovog januara svemir prvi put ugledao jedan zemaljski cvet u punoj lepoti. Cinija je svoje mesto u ovom istraživačkom projektu, između ostalog, našla i zbog jedne zanimljive karakteristike - u potpunosti je jestiva.

„Sadnica cinije se dosta razlikuje od zelene salate”, izjavio je menadžer projekta VEG u Svemirskoj stanici Trent Smit.

„Osetljivija je na promene parametara okruženja. Period rasta joj je znatno duži i iznosi od 60 do 80 dana. Izazovi i dužina uzgoja, kao i puštanje cinije da procveta, čine je dobrom prethodnicom paradajza koji će biti naš sledeći cilj.”

O uzgoju cinije u svemiru svedočili su na blogu NASA astronauti, sada i svemirski baštovani, koji su brinuli o cvetu u proteklom periodu. Samo dve nedelje nakon sadnje, astronaut Kjel Lindgrin je otkrio da je biljka zaražena jednim oblikom plesni i da je u veoma lošem stanju. Plesan je nastala usled visoke vlažnosti i slabog protoka vazduha. Kada je Lindgrin napustio svemirsku stanicu, brigu o cvetu je preuzeo Skot Keli, koji je prošle subote na svom Twitter nalogu objavio fotografiju zdravog cveta cinije procvetale u svemiru.

Istraživanja u VEG odeljenju biće od velike koristi astronautima koji se spremaju za misiju na Marsu, jer će tokom nje posada nekoliko poslednjih meseci morati da funkcioniše bez zaliha hrane ponetih sa Zemlje. Samostalan uzgoj hrane je jedan od imperativa ove misije. NASA se nada da će pored zelene salate i nekih žitarica astronauti moći da uzgajaju kineski kupus i čeri paradajz.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 24 Jan 2016

Biće veoma interesantno kako će teolozi komentarisati ovakvo dostignuće nauke!?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru