„Corpse flower“, botanička estetika ružnog

03 Jan 2013
Autor Mirjana
632 pregleda

Nakon Pikasa u slkarstvu, i Kejt Mos na modnim postama, dobili smo još jednu zvezdu trenda estetike ružnog, u vidu botaničke atrakcije.

„Corpse flower“, botanička estetika ružnog

Prošlog proleća svi ljubitelji retkih i egzotičnih biljaka pohrlili su u Bazel, a ovih dana istim povodom obilaze Belo Horizonte na jugu Brazila i Melburn u Australiji, samo da bi videli trodnevno cvetanje biljke Titan arum. Još jedan, nimalo lepši naučni naziv joj je Amorphophallus titanum što znači „ružan gigantski penis“. U narodu je poznata i kao „Corpse flower“ ili Cvet Leš.

Ova biljka, karakteristična za kišne šume Sumatre, visoka je oko 2m, a raspon latica u toku krtatkotrajnog cvetanja dostiže oko metar ipo. Vek cvetanja joj je 72 sata, tokom kojih se otvara cvet čiji specifičan miris koji poznavaoci opsuju kao smrad trulog mesa, sira ili ribe, privlači muve i bube da ga opraše. Nakon toga, cvet vene, i biljka cveta ponovo nakon pet, deset, a nekad i dvadeset godina.

Cvet Leš je izuzetno teško kultivisati u veštačkim uslovima, i činjenica da neki botaničari uspevaju da mu isprovociraju cvetanje u staklenicima i botaničkim baštama je svojevrsan herojski poduhvat. Moguće je da je to razlog što svako cvetanje obiđe preko 200 000 ljubitelja hortikulture, više iskazujući divljenje upornim botaničarima, nego diskutabilnoj privlačnosti ove čudne biljke.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru