Kraj raskošne lepote crne Halfeti ruže?

25 Jul 2014
13249 pregleda

Turska Halfeti ruža je veoma retka. Ima oblik obične ruže, ali je neobična boja stavlja na pijedestal posebnosti. Njen cvet je ujednačeno crn, a ima teksturu pliša.

Kraj raskošne lepote crne Halfeti ruže?

Iako deluje potpuno crna, boja ove ruže je zapravo izuzetno tamna nijansa grimizno crvene, koju cvet zadržava u rano proleće. Sa dolaskom leta, zahvaljujući posebnom zemljištu na kome rastu, a koje napajaju podzemne vode reke Eufrat, cvet Halfeti ruže postaje taman kao noć. Njihovo prirodno stanište na celoj planeti je samo malo selo Halfeti u Turskoj, a boja potiče od antocijanina, prirodnog pigmenta koji je zadužen i za boju kupine.

Ova jedinstvena sorta ruže je danas ugrožena vrsta. Kada je 1990. godine izgrađena Birecik brana, stanovništvo se iselilo iz starog Halfetija i nekoliko drugih sela koja su ostala potopljena pod vodama Eufrata. Novo selo Halfeti ponovo je izgrađeno na samo 10 kilometara od bivše lokacije, ali pravi program zaštite ovog neobičnog cveta nikad nije sproveden. I sami Turci prema njemu gaje čudan, ljubav-mržnja odnos. Veruje se da je Halfeti ruža simbol misterije, nade i strasti, ali i smrti i loše vesti.

Neki meštani su pokušali da je zasade u svoje nove bašte, ali se ona nije prilagodila novom okruženju. Broj zdravih ružinih grmova je u stalnom padu. Okružne vlasti su započele prikupljanje sadnica koje presađuju u plastenike smeštene bliže njihovom prirodnom prebivalištu, gde ruže pokazuju prve znake oporavka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

5 komentara

 
Dejan, 15 Nov 2015

Gde mogu da se naruce crne ruze?

Odgovori
 
Deki, 26 Sep 2016

U selu Halfeti, u Turskoj.

Odgovori
 
Zoran, 18 Mar 2017

U selu Lipolist kod Šapca

Odgovori
 
Neca, 05 Apr 2017

A kako da dodjem do broja ?

Odgovori
 
Nemanja, 05 Apr 2017

Da li mogu da narucim ruze molim vaz?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru