U najužoj ulici na svetu prolaz pešaka reguliše semafor

25 Oct 2015
3063 pregleda

U srcu najstarije četvrti Praga, istorijske Male Strane, nalazi se ulica tako uska da dve osobe ne mogu da se mimoiđu.

U najužoj ulici na svetu prolaz pešaka reguliše semafor

Ulica se zove Vinarna Čertovka i zapravo je prolaz širok 50 cm i dug oko 10 metara. Nalazi se u blizini Karlovog mosta. Deo ulice zauzimaju stepenice koje vode od ulice Luzickeho seminare do restorana Čertovka na kraju Čertovka kanala.

Za lakše kretanje pešaka, a pomalo i kao atrakcija, na oba kraja ulice je postavljen semafor koji signalizira kada je prolaz slobodan, a kada se u njemu nalazi pešak. Najveći broj prolaznika kroz ovu ulicu su turisti, koji jednako uživaju u fotografisanju slobodnog prolaza, kao i situacija kad se „saobraćaj zaguši”.

Jedna od neprijatnijih situacija se desila pre nekoliko godina, kada je korpulentni nemački turista poželeo da ruča baš u restoranu Čertovka i tom prilikom se zaglavio u ulici. Osoblje restorana je pokušalo da mu pomogne gurajući ga u pravcu iz kog je došao, ali nisu uspeli sve dok nisu doneli sapun i „podmazali” nesrećnika koji je morao da odustane od ručka u kultnom restoranu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 
Berislav, 16 Jan 2016

Ovo NIJE najuža ulica na svijetu. Još uža od nje se zove Klančić i ona se nalazi na Vrbniku na otoku Krku u Hrvatskoj. Semafor nije potreban ali je potrebno malo uvući trbuh ako želiš proći njome. http://www.pticica.com/slike/najuza-ulica/113289

Odgovori
 
ΜΕΔΙΑΣ, 16 Jan 2016

Dragi Berislave, izgleda da ni Vi ni mi nismo u pravu. Najuža ulica na svetu je Spreuerhofstraße u Nemačkoj, koja je u svom najužem delu široka samo 31 cm. Zato, hajde da kažemo, najuža saobraćajnica je Vinarna Čertovka u Pragu, a najuža ulica na lepom plavom Jadranu je Klančić. Veliki pozdrav i hvala što nas pratite.

Odgovori
 
Berislav, 16 Jan 2016

Ovo nije loše, platiš jednu senzaciju a dobiješ tri! :) Pretpostavio sam da Klančić nije najuža na svijetu, zato i nisam napisao da jest. Ali je svakako klaustrofobičan osjećaj njome proći. Preporučam probati barem jednom u životu!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru