Vrtić kao avion!

29 Jun 2015
608 pregleda

U gruzijskom gradu Rustavi dvorište dečijeg vrtića krasi neobična učionica, smeštena unutar pravog malog aviona, čuvenog Jakovljev Jaka 42 iz sovjetske ere.

Vrtić kao avion!

Uprava obdaništa je kupila zastareo, mada potpuno funkcionalan avion od gruzijske avio kompanije, i renovirala putnički deo u svoju učionicu. Kokpit aviona sa oko 1500 dugmića je ostao netaknut i deca ga prosto obožavaju. U grupama od po 15 „članova posade” oni svakodnevno „poleću i sleću” na razne destinacije širom sveta.

Iako su se u početku plašili kako će roditelji reagovati na inovaciju, vaspitači danas imaju drugi problem. Ne mogu da se reše radoznalih mama i tata, koji i sami žele da malo „pilotiraju” u ovoj neobičnoj učionici.

Pored mnogo zabave, ovaj koncept pomaže da deca lakše savladaju brojne motoričke veštine kroz igru i lakše se prilagode na boravak u novom okruženju, što je bio primarni cilj uprave:

„Naša ideja je bila da stvorimo obdanište gde će deca dolaziti sa radošću. Oni ponekad imaju teškoće u prilagođavanju na novo okruženje i odvojenost od roditelja, pa smo odlučili da im u tom periodu ponudimo više zabave”, rekao je Gari Čapidž, upravnik vrtića i rektor Instituta gruzijsko - ukrajinskih društvenih veza.

Mada se čini suvišno da naglašavamo, lista čekanja na prijem u ovo obdanište je svake godine sve duža, a deca imaju samo jedan zahtev:

„Treba nam benzin za ovaj avion!”

izvor: The Telegraph

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru