Najlepši mostovi sveta (XI) – Karlov most

04 Jul 2013
Autor Mirjana
2985 pregleda

Karlov most je velelepna kamena struktura iz XIV veka koja spaja dve strane Praga, Stari grad i Mali grad. Sa njega posetioci uživaju u pogledu na okolinu i reku Vltavu koja teče ispod mosta. Njegova izgradnja je počela 1357. godine pod pokroviteljstvom kralja Karla IV, a završen je početkom XV veka. Sve do 1870. nazivan je Kameni ili Praški most, kada mu je ime promenjeno u Karlov most.

Najlepši mostovi sveta (XI) – Karlov most

Most je dug 621, i širok skoro 10 metara, a oslanja se na 16 stabilnih stubova. Zaštićen je sa tri kule od kojih se ona smeštena u Starom gradu smatra jednom od najlepših građevina gotskog stila na svetu. Most je ukrašen sa 30 statua i statueta, uglavnom baroknog stila, koje su prvobitno postavljene 1700. godine, ali su do sad sve zamenjene replikama. Originalne statue se čuvaju u Nacionalnom muzeju. One predstavljaju svece zaštitnike koji su se svetkovali u to vreme, a radili su ih najpoznatiji praški skulptori, među njima i Matijas Braun, Jan Brokof i njegovi sinovi Mihail i Ferdinand.

Iako je dugo služio samo kao pešački most za prelaz preko Vltave, 1841. godine Karlov most je postao važna trgovinska putanja između Istočne i Zapadne Evrope. Legenda kaže da je kralj Karl IV predano poštovao pravila numerologije, i svojeručno položio kamen temeljac u 5:31 ujutru, 9. jula 1357. verujući da će tako ovoj građevini dati dodatnu snagu. Da li zbog kraljeve sklonosti ka numerologiji, ili stabilne gradnje, most je preživeo mnoge turbulencije, počev od poplava kojima je ćudljiva Vltava sklona, preko ratova, švedske okupacije zapadne strane reke u XVII veku, pa do zuba vremena kojem ovaj kameni džin uspešno odoleva više od šest vekova.

Danas je Karlov most jedna od najvećih znamenitosti Praga, gde tokom celog dana vrvi od ljudi. Ulični slikari i crtači, muzičari (naročito džez bendovi) i prodavci suvenira zabavljaju posetioce i čine ovaj most živim spomenikom divne praške kulture i istorije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru