Fotografije prošlosti - riznica malih čuda

13 Aug 2015
Autor Mirjana
987 pregleda

Više nego ikada pre, danas na fotografijama čuvamo slike svojih života. U vremenu kada je fotografija bila luksuz, beleženi su samo važni događaji za koje su dugo pripremane poze i toalete. Ipak, ima izuzetaka!

Fotografije prošlosti - riznica malih čuda

Prosto je neverovatno da su neke od ovih fotografija nastale pre manje od jednog veka. Koliko su se naši životi promenili, podsetiće vas ovaj niz uz mnogo smeha, malo sete i par tema za razmišljanje.

Pasivna gimnastika

Ovo deluje kao daleki predak sistema sprava za pasivnu gimnastiku. Mašina sa rolerima koji izgledaju prilično opasno obećavala je vitke noge bez mnogo truda. Sprave su danas nežnije, a u rukama dama u salonima su, umesto igala za pletenje, tablet računari i mobilni telefoni. Klijentela je danas raznovrsnija, a domaćice više nisu većina. Njihova mesta su zauzele poslovne žene u pauzama između dva sastanka i tinejdžerke opsednute savršenim izgledom.

Fan klub Mikija Mausa

Da ne znate da je u pitanju jedno od prvih okupljanja zaljubljenika u čuvenog Diznijevog junaka, ova scena bi vas prestravila. Fanovi slavnog miša izdaleka izgledaju kao sekta zlih klovnova. Danas se zaljubljenici u likove iz SF filmova, pevače, glumce i junake video igara najčešće okupljaju u bezbrojnim virtuelnim grupama na internetu gde razmenjuju svoje „relikvije”.

Kavez za bebe

Danas bi ovde intervenisale socijalne službe, ali na početku prošlog veka neke majke su preozbiljno shvatile preporuku da je sunčeva svetlost izvor zdravlja za njihove bebe. Međutim, prozori sa kavezima u kojima su se bebe sunčale dok bi majke obavljale kućne brojne poslove su verovatno i tada bili retkost, inače se niko ne bi mučio da ih fotografiše.

„Ledeni izazov“

Njen smrznuti pogled fokusiran na lepšu budućnost sa licem bez bora je prosto dirljiv. Sumnjamo da je ovaj trend fejsliftinga uz pomoć kockica leda potrajao duže od jedne kvalitetne upale sinusa.

Motocikl sa „maricom”

Da se ne lažemo, ubili bismo se od smeha da policija danas u ovom mobilnom kavezu provoza nekog izgrednika na putu do zatvora. Srećom po zatvorske ptičice, korpus njihovih prava se proširio, pa se ove slike iz 1920-tih najverovatnije više neće ponoviti.

Izbor za Miss lepih očiju

Organizatori ovog izbora su imali najbolju nameru - da navedu članove žirija da se u skladu sa konceptom izbora lepotice koncentrišu samo na oči. Nisu mogli da znaju da će našu generaciju ove lepotice asocirati na jezivog Hanibala Lektora, a njihov pristup pokazuje i izvestan stepen naivnosti - zaboravili su da sud žirija može zamagliti i poneko kvalitetno poprsje.

Nije monopol

Slika apsurda. Novac sa kojim se ova skromno odevena deca igraju je pravi novac, koji je nakon Drugog svetskog rata zbog hiperinflacije izgubio svaku vrednost. Nažalost, istorija ima lošu naviku da se ponavlja, pa smo pre samo dve decenije gledali slike soba oblepljenih „tapetama” od bezvrednih milijardi domaće valute.

Ljudi bez lica

Pitanje časti je u Japanu i danas značajno, a u prošlosti je bilo važnije od života. Oni koji bi zaslužili društveni prezir, kažnjavani su prekrivanjem lica ovim čudnim kapama koje podsećaju na abažur lampi. Fotografija je snimljena u sudnici, tokom sudskog procesa.

Nepristajanje

Fotografija koja je mnogo puta obišla svet. Fenomen psihologije mase na koju je ostao imun samo jedan čovek. Početak izbavljenja iz svakog masovnog ludila je da u nakaradnu ideologiju posumnja bar jedan zdrav um.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru