Termalni bazeni Pamukale

04 Jun 2016
Autor Mirjana
3534 pregleda

Pamukale (tur. Pamučna palata) je bajkoviti prirodni kompleks mineralnih izvora na jugozapadu Turske, u blizini grada Denizlija. Snežno bele boje, sa toplim izvorima oblika plitkih terasa, predstavlja jednu od najvećih prirodnih lepota na svetu.

Termalni bazeni Pamukale

Na toplicama Pamukala u 2. veku pre nove ere izgrađen je antički grad i lečilište Hierapolis. Veruje se da ga je osnovao jedan od pergamskih kraljeva iz dinastije Atalida. U njemu se i danas nalaze ostaci kupatila, hramova i spomenika iz starorimskog doba, kao i ranohrišćanske građevine koje su ga 1988. godine uvrstile u UNESCO-vu svetsku baštinu. Pored muzeja u kojem se nalaze iskopine starog Hierapolisa nalazi se velika Bazilika iz 6. veka, Apolonov hram i solidno očuvan amfiteatar. U neposrednoj blizini su i pećine Kalik, mala podzemna verzija Pamukala. Hierapolis i Pamukale su vekovi spojili u neodvojivu celinu i jedinstven pejzaž drevne kulture i čudesne prirode.

Snežno bele terase ispunjene čistom vodom nalik su smrznutim vodopadima koji padaju u bazene izvajane u ledu. Ova iluzija nastaje zbog taloženja čistog kalcijuma i stvaranja krečnjačkih stena, procesa koji traje hiljadama godina. Tektonsko pomeranje tla u bazenu reke Menderes je izazvalo izdizanje brojnih izvora vrele vode. Danas su bazeni ispunjeni vodom sa 17 izvora, smeštenih na visinama i do 200 metara, čija temperatura varira od 35°C do čak 100°C . Legenda kaže da deset minuta provedenih u termalnom bazenu podmlađuje organizam za pet godina. Veruje se da termalna voda pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, kao i lečenju očnih i kožnih oboljenja.

Kontrast belim bazenima čine guste borove šume koje se kao kulise uzdižu iza Pamukala. Celo okruženje je nestvarno lepo i delikatno. Ipak, Turci se nisu oduvek odnosili sa pažnjom prema ovom lokalitetu. Do pre nekoliko decenija, Pamukale su bile okružene hotelima, a termalni bazeni neumereno eksploatisani do te mere da su nesavesni hotelijeri čak i svoje bazene punili termalnom vodom. Zbog zloupotrebe su dva prirodna bazena potpuno isušena. Danas su sprovedene mere zaštite, hoteli u neposrednoj blizini su zatvoreni, a posete ograničene. Po blistavo belim kaskadama sada možete hodati isključivo bosonogi.

Naši turisti najčešće posećuju Pamukale tokom odmora u Kušadasiju, popularnom letovalištu iz kojeg se do belih terasa stiže za oko 3h vožnje. Brojne agencije i privatni prevoznici iz Kušadasija organizuju fakultativne izlete. Ne bi trebalo da pristanete na cenu višu od 30€ po osobi, uz obavezno pregovaranje za grupne posete.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
zara, 24 Aug 2016

Poštovani, Slučajno sam naišla na vaš magazin i oduševljena sam. Sve mi se sviđa. Počela sam opširnije da vam pišem, pa mi se slučajno obrisalo. Zato ću reći samo, odlični ste! Čestitam vam i samo nastavite tako, biću vaš verni čitalac. Volim vas i želim vam svako dobro.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru