Kako do najpovoljnije avio karte?

30 Mar 2014
442 pregleda
Kako do najpovoljnije avio karte?

Kad živite u državi koja nije dovoljno velika, a ni dovoljno bitna na poslovnoj mapi sveta, onda između ostalih trpite i posledice nedostatka konkurencije u ponudama avio-prevoznika. Svedoci smo pompeznih najava povoljnih cena avio karata, direktnih prekookeanskih letova, pokušaja dolaska brojnih low-cost avio kompanija na naše tržište i propasti tih ideja i pre nego što su zaživele.

Na kraju, dignemo ruke od previše komplikovanog samostalnog planiranja putovanja avionom i prepustimo se na milost i nemilost posredničkih agencija i servisa, samo da stignemo gde smo pošli, pa neka košta koliko mora. Obično nas oderu. Ljudi koji često koriste usluge avio-prevoznika „provalili su sistem“ i uspevaju da smanje trokove putovanja i za nekoliko stotina evra kad su u pitanju duge destinacije. Ovo su neke od „insajderskih“ informacija:

Rezervišite let 21 dan pre putovanja

Tajming je ključan, rezervacija leta je taktička igra. Avio-kompanije se trude da za svoje usluge postignu najvišu moguću cenu i imaju prefinjene kompjuterske algoritme koji automatski modifikuju cenu leta da povećaju prodaju u ključnim momentima. Ako se povedete za preporukom da let rezervišete prerano, može se desiti da propustite fenomenalne popuste. Ako rezervišete prekasno, šokiraće vas visoka cena leta. Generalni konsenzus svetskih putnika je da je ključni termin „21 dan“. To je trenutak kad avio-kompanije maksimalno spuštaju cenu, pre nego što počnu nagla poskupljenja određene destinacije. Važno je znati da ovo pravilo ne važi za duge, prekookeanske letove, već za kraće kontinentalne destinacije. Najpovoljnije cene za duge, interkontinentalne letove, su 11-12 nedelja pre datuma putovanja.

Utorak i sreda

Kad god možete, izbegavajte putovanje avionom vikendom. Cene letova petkom i nedeljom su najviše, a moraćete da trpite i nesnosne gužve na aerodromima. Utorkom i sredom ima najmanje putnika, karte je lakše naći, a njihove cene su povoljnije. Odavno je poznato i da većina avio-kompanija utorkom u 19h (GMT) osvežava svoje sisteme rezervacija. To je trenutak kad možete doći do karata po povoljnoj ceni, pre nego što ih rezerviše neko drugi.

Mali aerodromi za velika putovanja

Zanimljivo je da su letovi koji zbog rasterećenja saobraćaja koriste male aerodrome uglavnom znatno jeftiniji od onih koji sleću na glavne aerodrome u metropolama. Transfer sa tih aerodroma je organizovan javnim ili aerodromskim prevozom i uglavnom košta isto, oko 20E. Ako postoji mogućnost da uštedite višestruko više uz malo „cimanja“, naročito ako nemate puno prtljaga, iskoristite tu mogućnost. Naravno, prethodno potražite informacije o načinu i ceni transfera, da vas ne bi sačekala neprijatna iznenađenja.

„Pojedite“ kolačiće

Nije ono što mislite. Ovo nije poslastica za vas, nego za kompanije čije sajtove pretražujete. Istorija vaše pretrage čuva cookies, zbirku podataka o tome koje ste informacije već tražili na sajtovima drugih kompanija koje nude istu uslugu. Dokazano je da programi za rezervaciju letova na sajtovima kompanija automatski „čitaju“ vaše pretrage i do 30 dana unazad. Nakon što unesete podatke o destinaciji i datumima leta, oni kalkulišu cenu koja će neznatno biti jeftinija od konkurentske, da vas pridobiju, a da svoju cenu ne spuste do najniže prihvatljive granice. Ti programi će vam, ukoliko se vraćate na istu pretragu nekoliko puta, kasnije ponuditi višu cenu navodeći vas da u panici rezervišete što pre, iz straha da će cene kontinuirano rasti. Zato, pre pretrage, izbrišite istoriju i cookies iz vašeg browsera i obezbedite sebi mogućnost da u startu dobijete cenu koja je donja granica ispod koje, u tom trenutku, avio-kompanija neće ići.

Uporedite cene

Informišite se na stranicama turističkih agencija, putničkih servisa, više avio-kompanija, a ako idete gde niste nikad bili, slobodno pretražite i iskustva putnika na forumima. Iskustva drugih, koja vam često otkrivaju skrivene troškove naizgled povoljnih ponuda, mogu vam mnogo pomoći da osmislite najbolju logistiku za svoje putovanje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru