Legenda o Sedam Junaka, kamenih giganata Urala

12 Sep 2016
Autor Mirjana
1935 pregleda

U Republici Komi, delu Ruske federacije, iz zemlje izranja sedam stubova neobičnog oblika i nepoznatog porekla. Njihovu veličinu retko koja slika može verno da prenese zbog nepostojanja referentnih objekata u okolini. Deluju dosta obično, ali njihova visina je zapravo zadivljujuća i kreće se od 30 do 42 metra.

Legenda o Sedam Junaka, kamenih giganata Urala

Lokalna legenda kaže da su stene okamenjeni ostaci drevnih džinova Samojeda. Oni su pripadali uralskim plemenskim porodicama sa zajedničkim etničkim i kulturološkim, a različitim lingvističkim karakteristikama. Po sačuvanim predanjima, Samojedi su krenuli kroz Ural, držeći se rubova planinskih venaca sa ciljem da unište pleme Mansi nastanjeno u blizini svete planine Volguski. Vođa plemena u ratnom pohodu bio je šaman, koji je tokom celog puta udarao u bubanj da bi održao brz korak i visok moral svoje malobrojne trupe. Kada su se približili cilju, jedan pogled na svetu planinu učinio je da šaman ustukne i ispusti svoje bubnjeve. Svih sedam ratnika se u tom trenutku pretvorilo u ogromne kamene stubove, danas poznate kao Sedam Junaka ili Kamene formacije Manpupuner.

Iako je verovatnoća da je ova legenda tačna veoma mala, narod voli priče. Vremenom su se oko Sedam Junaka isplele mnoge legende. Jedna od njih kaže da svako ko ih poseti na tom mestu gubi sve svoje želje, i da je baš na ovom mestu omiljeno svratište antičkih duhova. Očuvanju starih i nastanku novih legendi svakako doprinosi činjenica da geolozi ni danas nemaju odgovor na pitanje kako su nastale ove čudne tvorevine, a da su zbog njihove posebne strukture i mnogi profesionalci odustali od pokušaja da se ispenju do vrha.

Manpupuner divovi su, pored Bajkalskog jezera, Doline gejzira, Mamajevog Kurgana, Palate Peterhof, Hrama Vasilija Blaženog i planine Elbrus, jedno od sedam čuda Rusije.

izvor: Atlas Obscura, Maps of World, Republic of Komi

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 30 Sep 2016

Jednostavno, NEVEROVATNO!? Ove čudne stene kao da su pale s neba...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru