Sudbonosno “DA” sa sačmarom u ruci?

08 Jan 2013
Autor Tea
150 pregleda

Na našim prostorima, pucanje u vazduh na proslavama je stari “običaj”. Prilikom venčanja 3 u vis, potom za rođenje deteta još 3 u vis, za krštenje ponovo 3 u vis, a svako ispaljeno zrno preti da postane “zalutali metak”.

Sudbonosno “DA” sa sačmarom u ruci?

Uprkos podatku da 90% građana smatra ovakav način veselja neprikladnim, činjenica je da je Srbija druga po redu zemlja u svetu po broju naoružanih ljudi po glavi stanovnika (na prvom mestu je Amerika). I pored 1.200.000 registrovanog oružja, mi se borimo da se ovakav način slavlja kod nas iskoreni i da se na proslavama radujemo srcem a ne oružjem.

Najčešće i najviše se puca prilikom sklapanja braka. Prema našoj tradiciji, pre nego što uđe u nevestin dom, mladoženja treba da pogodi jabuku koju budući tast postavi na najviše drvo u svom dvorištu. Kako bi bili sigurni da će pogoditi svoju metu, snalažljivi mladići sve češće uzimaju vinčesterku čiji se metak rasprši, tako da teško može da se desi da promaše.

Običaj da se pucnjavom obeleže razna slavlja je i u drugim zemljama tradicija koja potiče od verovanja da jaki zvukovi teraju zle sile.

Apsurdno, brak predstavlja životnu zajednicu dve osobe koja ima sociološke, kulturne, verske i pravne posledice a čija je osnovna funkcija osnivanje porodice. Da bi ovaj dan bio jedinstven i nezaboravan, u Americi je sve više onih koji se odlučuju za "venčanje pod oružjem".

Shotgun-wedding, je nekada označavao prisilno venčanje do koga je obično dolazilo u cilju izbegavanja sramote neplanirane vanbračne trudnoće, pa su najčešće očevi i braća mlade, pred oltar sačmarom privodili svog budućeg zeta (oca deteta).

Kasnije, usled povećanog broja klubova sa oružjem i jednakim pravima za žene strelce, ovaj termin je postao pomodarstvo, pa je kao takav počeo da se širi i da znači nešto drugo.

Danas je u Las Vegasu sve više parova koji se dobrovoljno odlučuju na venčanje uz pucnjavu. Otvaraju se „The Gun Store“, mesta koja predstavljaju spoj prodavnice i kapele, a u kojima je tokom venčanja budućem bračnom paru omogućeno da ono sudbonosno “DA” izgovore sa jakom dozom adrenalina koji poraste tokom pucnjave. Ovaj “oružani paket” mladencima nudi da za 500 dolara dobiju sveštenika, pristup privatnoj VIP streljani, pet metaka za oružje po želji za mladoženju i mladu, pet snimaka sa sačmarom kao i slike sa svakim oružjem za koji se odluče.

Da li je došlo vreme je da se ova zastarela i opasna praksa ograniči i zaustavi ili je ovo tek početak jedne nove ere “sklapanja braka pod oružjem” koji u potrazi za novim modnim trendovima vodi do takvog stanja svesti da se ovako sklopljen brak smatra za “nivo” u odnosu na one koji praktikuju “obično venčanje”, pa su s toga i obično "demode smeće"?

Foto:

huffpost.co

FM-com

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru