Bračna kriza tokom godišnjeg odmora

07 Aug 2015
Autor Tea
597 pregleda

Godišnji odmor bračnim partnerima donosi suočavanje sa emotivnom udaljenošću koje tokom užurbane svakodnevice često nisu svesni. Većina partnera tokom radne godine ima smanjenu komunikaciju koja neretko prerasta u rutinu svakodnevnog dijaloga, usled čega oni žive u iluziji skladnog braka. Višak slobodnog vremena umesto opuštanja i uživanja u porodičnoj atmosferi, može godišnji odmor da pretvori u pakao.

Bračna kriza tokom godišnjeg odmora

Brižljivo pripremajući odlazak na godišnji odmor, bračni parovi se raduju vremenu u kome će konačno biti 24 sata sami i opušteni, bez bilo kakvih obaveza i svakodnevnih poslovnih trzavica, ali im upravo višak slobodnog vremena i posvećenost jedno drugome često predoči surovu realnost u kojoj shvataju da se u njihovom odnosu neprimetno stvorila ozbiljna distanca i da više ne umeju jedno drugom da prirede mala, sitna zadovoljstva.

Shvativši da im se brak nalazi u ozbiljnoj emocionalnoj krizi, oni počinju da se pitaju kada, kako i šta je dovelo do toga da su se emotivno toliko nesvesno udaljili, a idilično letovanje se polako pretvara u pravi haos koji se neretko završava sa dubokom svešću da se jesu možda fizički odmorili, ali sasvim sigurno psihički premorili.

Razotkrivajući realno stanje bračnog života, latentna zategnutost ponekad kulminira toliko da godišnji odmor pretvori u opasnu zamku koja može:

  1. da pomogne da se problem otvori i o njemu razložno razgovara, čiji je najčešći rezultat povratak u skladne bračne vode i
  2. da stvori nepremostiv razdor, koji kulminira razvodom braka.

Stručnjaci upozoravaju da je kraj leta vreme kada psihoanalitičari, bračni savetnici, dermatolozi i advokati imaju pune ruke posla, kao i da ovaj period nosi značajno povećan broj osoba obolelih od neurodermatitisa, depresije i gastritisa.

Za one koji ne žele da svoj odmor provedu „obarajući ruke” preko stola prepucavajući se, oni savetuju bračne parove da nauče da budu zajedno tokom cele godine ne dozvolivši vrtlogu obaveza da ih ponese toliko da se nesvesno potpuno udalje, a kada konačno odu na zasluženi godišnji odmor iskoriste taj period kao mesto i vreme u kojem će napuniti svoje baterije za novih 11 meseci života koji ih ponovo čeka.

Naš savet:

Na godišnjem odmoru nije neophodno da ste 24 sata zajedno. Poštujte partnerova interesovanja na kojima nije neophodno da i vi učestvujete ukoliko vas ne zanimaju. Kada ste zajedno uživajte ćuteći, a produktivne svađe ostavite za vreme kada se iz magije odmora vratite u realnost, ako se tada uopšte i setite tog „strašnog razloga” zbog kojeg ste toliko snažno želeli u datom trenutku da se posvađate.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru