Venčanje koje će pamtiti 4000 izbeglica iz Sirije

17 Aug 2015
726 pregleda

Umesto glamurozne svadbe, mladi turski par Fethullah Üzümcüoğlu i Esra Polat je odlučio da svoje venčanje proslavi u izbegličkom kampu, gde su svečano odeveni obezbedili i lično podelili ručak za 4000 ljudi izbeglih iz Sirije.

Venčanje koje će pamtiti 4000 izbeglica iz Sirije

Od izbijanja sirijske krize 2011. godine, kroz Tursku je prošlo više od 1,5 miliona izbeglica koje su potražile spas kod svojih severnih suseda. Smeštani su u neki od 22 prepuna kampa, a se grade još dva jer se stradanju u Siriji ne nazire kraj. Očekuje se da će se broj izbeglih koji su prošli kroz neki od turskih kampova do kraja 2015. godine zaokružiti na 2 miliona.

Fethullah (24) i Ezra (20) su svakodnevno slušali o oskudici koja vlada u izbegličkim kampovima od Fetullahovog oca, koji je deo tima volontera humanitarne fondacije KYM. Plan mladog para da svadbeni budžet usmere na pomoć onima koji nemaju ništa naišla je na odobravanje članova njihovih porodica, a ideju da novac namene za obrok izbeglicama dao je Fethullahov otac Ali Üzümcüoğlu.

Tradicionalna turska svadba traje tri dana, od utorka do četvrtka, sa svečanom večerom na kraju. Za Fetullaha i Ezru je bilo nezamislivo da potroše basnoslovne sume novca na slavlje, dok se svakodnevno suočavaju sa patnjom ogromnog broja ljudi, koji na korak od njih žive u najtežim uslovima. Nakon kratke ceremonije venčanja koje su održali u svom stanu, uputili su se u izbeglički kamp gde su podelili ručak pripremljen novcem od njihove donacije.

Mladi par je iznenađen medijskom pažnjom koju nisu očekivali, ali i srećan jer se njihovim prijateljima dopala ova ideja, i sada planiraju da svoje važne trenutke obeleže na sličan način. Tvrde da je ovaj čin značio njima koliko i ljudima kojima su pomogli:

„Neprocenjiva je radost koju smo videli u očima sirijske dece. Naše srećno putovanje smo započeli pomažući drugima, i to je divan osećaj!“

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru