Sjaj i beda birokratije

13 Apr 2013
Autor Mirjana
371 pregleda

Fotografiije iz komparativne studije istoričara i fotografa Jana Banninga, autora trilogije „Birokratija”, obilaze Evropu kao još jedno svedočenje o razlikama između zapadnog i istočnog sveta. Da li je uvreženo mišljenje da birokrate u svim sistemima žive lagodno uz minimum angažovanja predrasuda?

Sjaj i beda birokratije

Tokom svog istraživanja, Banning je fotografisao službenike civilne administracije iz Bolivije, Kine, Indije, Liberije, Rusije, Jemena i Amerike. Ličnosti sa fotografija su članovi državne administracije različitog ranga i ingerencija. Zajedničko im je da svako od njih ima izvesnu izvršnu vlast u svom okruženju, a razlike su uočljive pri prvom pogledu na uslove u kojima rade.

U svojim knjigama Banning opširnije objašnjava razlike u ovlašćenjima i načinu izbora službenika, sa posebnim osvrtom na resurse sa kojima kao državni službenici raspolažu. Jedno od najzanimljivijih poređenja je činjenica da, recimo, američka policija u slučaju potrage za ubicom ili kriminalcem višeg ranga ima na raspolaganju helikopterske jedinice spremne za nekoliko minuta, dok u zemljama trećeg sveta ne postoje čak ni patrolna vozila, pa policija na mesta zločina odlazi biciklom, ili u hitnim slučajevima taksijem.

Slika govori više od reči, zato je izložba fotografija „Birokratija” obišla sve veće galerije u Evropi, noseći sa sobom vredno dokumentarno svedočenje o savremenom svetu.

Bolivija: Constantino Ayaviri Castro (rođ. 1950), Tinguipaya, provincija Tomás Frías. Policijska stanica nema telefon, automobil, čak ni pisaću mašinu.

Plata: 800 bolivijana (oko 100$)

Indija: Sushma Prasad (rođ. 1962), asistentkinja u kabinetu ministra spoljnih poslova države Bihar (83 miliona stanovnika), u starom Sekretarijatu u glavnom gradu, Patni. Zaposlena je po „zakonu o samilosti” nakon smrti supruga koji je radio u u istom odeljenju.

Plata: 5,000 rupija (oko 110$)

Kina: Jiang Ji Yuan (rođ.1958), predsednik Udruženja umetnosti i umetničke literature grada Tai’an.

Plata: 4,000 renminbija (oko 500$)

Francuska: Maurice Winterstein (rođ. 1949), radi za Clermont-Ferrand u Komisiji za unapređenje jednakosti u kombinovanom odeljenju dva regiona. Takođe je odgovoran za portfolio religijskih pitanja, naročito za pitanja Islama. Pored njega je stažistkinja na obuci za sekretaricu.

Plata: 1550 Evra (oko 2000$)

Rusija: Sergej Michailovich Osipchuk (rođ. 1974), jedini policajac u selu Oktajbirski, u provinciji Tomsk. Ne poseduje službeni ni lični automobil.

Plata: 4000 rubalja (143$)

Jemen: Alham Abdulwaze Nuzeli (rođ. 1982), radi u regionalnoj Kancelariji za humanitarnu pomoć i milostinju u gradu Al- Mahwit.

Plata: 12,000 riala (67$)

Liberija: Poručnik Samuel P.S. Kollie (rođ. 1955), šef Saobraćajne stanice liberijske nacionalne policije u Kakati. Nema policijski auto niti bilo koji vid komunikacije. Kada mora da izađe na teren, angažuje taksi na račun osobe koja je prijavila incident.

Plata: 900 liberijskih dolara (16$)

SAD: Shane Fenton (rođ. 1961) šerif Crockett okruga u državi Teksas.

Plata: 3,166 $

Rusija: Marina Nikolayevna Berezina(rođ. 1962), nekada pevačica i dirigent hora, sada sekretarica načelnika finansijskog odeljenja provincije Tomsk u Sibiru.

Plata: Podatak nije dostupan

Indija: Surinder Kumar Mandal(rođ. 1946) poreski inspektor zadužen za Thakurganj blok u državi Bihar.

Plata: 9,500 rupija (208$)

Jemen: Abdelaziz Ahmed Mohammed Al-Mugahed(rođ. 1966), odgovoran je za prodaju zakonskih i poreskih publikacija u Taizz okrugu. Studirao je versko pravo u Sani. U zgradu nedeljno uđe oko 50 ljudi da kupi neko od izdanja koja se tu prodaju.

Plata: 25,900 rijala (145$)

SAD: Dede McEachern (rođ. 1969), upravnica odeljenja za licence u Regulatornom odeljenju u Ostinu, država Teksas.

Plata: 5833$

Jemen: Nadja Ali Gayt (rođ. 1969), savetnik u obrazovnom centru Ministarstva poljoprivrede za žene iz ruralnih područja.

Plata: 28,500 riala (160$)

Francuska: Roger Vacher (rođ. 1957), agent za narkotike u nacionalnoj policiji u Clermont- Ferrandu, u regionu Auvergne.

Plata: 2,200 Evra (2893$)

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru