Lažno selo Kouphil Daun

12 Aug 2015
352 pregleda

Već na prvi pogled, Kouphil Daun u engleskom Viltširu ne deluje kao tipično englesko selo. Pored toga što je u srcu Engleske sagrađeno u upadljivo nemačkom stilu, u ovom selu ne živi, niti je ikada živela živa duša.

Lažno selo Kouphil Daun

Lažno naselje koje podseća na bavarska sela sagrađeno je krajem hladnoratovskog perioda, 1988. godine, kao deo niza sličnih lokacija koje su nicale širom Evrope i SAD-a. Ono zapravo predstavlja vojni poligon za vežbu borbe prsa u prsa u urbanim uslovima. Na taktičkom i operativnom nivou, urbano ratovanje se značajno razlikuje od frontovskog, ne samo zbog prisustva civila već i zbog ograničenja koja nameće priroda terena i smanjena preglednost.

Inicijalno, selo je napravljeno da liči na evropska naselja u skladu sa pretnjama miru koje su dolazile od oružanih sukoba na Balkanu i u Severnoj Irskoj devedesetih godina prošlog veka. Kasnije je dopunjeno nizovima kargo kontejnera koji formiraju uske i nepregledne ulice, nalik onima koje britanski vojnici sreću u današnjim vojnim misijama u Avganistanu i Iraku. Slici pravog ratišta doprinose razneti vozovi, helikopteri i automobili, koji takođe predstavljaju taktička uporišta tokom vežbi.

Pristup selu Kouphil Daun je civilima generalno zabranjen, ali se u njemu povremeno održavaju okupljanja britanskih istorijskih društava, kada organizuju tematske igre u kojima verno oživljavaju bitke iz prošlosti.

izvor: Google Sightseeng

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru