Roze jezero Hillier u Australiji

09 May 2013
Autor Mirjana
7167 pregleda

Neobično jezero jarke roze boje nalazi se na Srednjem ostrvu, najvećem u Recherche arhipelagu u zapadnoj Australiji. Iz vazduha izgleda kao džinovska lizalica, i zato predstavlja atrakciju za putnike aviona koji ga nadleću.

Roze jezero Hillier u Australiji

Jezero je dugo oko 600 metara i okruženo je peščanim priobaljem i gustom šumom eukaliptusa. Uzak pojas peščanih dina deli ga od Južnog okeana.

Smatra se da su za boju ovog jezera, kao i onog u Retbi (Senegal, Dakar), odgovorne crvene halofilne bakterije koje obožavaju slane sredine. Mikroorganizmi Dunaliella salina i Halobacteria bogato naseljavaju slane kore ovih solima bogatih jezera. Oni proizvode pigment boje jagode koji absorbuje i koriste sunčevu energiju da bi proizveli još energije kroz svoje metaboličke procese. Boja nije refleksija organizama koji žive u vodi, jer i kada se izdvoji u boce ona zadržava nežno roze boju.

Jedan od prvih dokaza o postojanju ovog jezera nađen je u zapisima iz 1802. godine koje je ostavio Matthew Flinders, britanski moreplovac i hidrograf. On se ispeo na najviši vrh Srednjeg ostrva (sada poznat kao Flindersov vrh) da bi istraživao okolinu, i neočekivao je otkrio jezero jarko roze boje. Za razliku od jezera u Retbi gde se vrši eksploatacija soli, jezero Hillier je ostalo netaknuto čudo prirode i turistička atrakcija. Zanimljivo je da je jezero Retbi toliko slano, da ljudska koža ne može da izdrži duži dodir sa vodom u njemu. Zato pre rada, radnici u svoju kožu utrljavaju shea buter dobijen iz lokalnih stabala shea oraha, sada svetski poznat i nezamenljiv kozmetološki dodatak mnogih linija za negu kože.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru