Prvi put kajakom oko ostrva Antarktika

05 Mar 2017
803 pregleda

Ekspedicija od tri člana koju su sačinjavali dva Čileanca i jedan Španac je provela 11 dana obilazeći u kajacima Južna Šetlandska ostrva koja leže 120km severoistočno od Antarktičkog poluostrva.

Prvi put kajakom oko ostrva Antarktika

Čileanci Cristian Donoso i Exequiel Lira i Španac Roger Rovira su svoju avanturu započeli 26. januara a jedini motiv im je bio da uživaju u netaknutim prirodnim lepotama ovog arhipelaga. Ovo područje je nedovoljno istraženo jer su obale nepristupačne velikim brodovima.

Bez ikakve pratnje i pomoći, potpuno samostalno su prelazili od 20 do 30 kilometara na dan probijajući se između ostrva Livingston, Grinvič, Robert, Nelson i Kralj Džordž. Noseći se sa ekstremnim vremenskim uslovima, jakim vetrovima i talasima visine 5 metara članovi ekspedicije su bili svesni da su prepušteni sami sebi i da bi u slučaju neke nepredviđene situacije morali da improvizuju sa ograničenim sredstvima koja su im bila na raspolaganju.

U skučenom prostoru kajaka su bile smeštene najneophodnije potrepštine. Svaki od njih je nosio po dve signalne rakete, dva satelitska telefona, prsluk sa ugrađenim radiom, nož, vreću za spavanje, šator i mali šporet. Zbog moguće hipotermije do koje bi došlo u slučaju da neko upadne u ledeni okean, nosili su vodootporna odela, termose sa toplom vodom i ćebad.

Uprkos činjenici da temperatura vazduha nije bila ispod nule, jak vetar je uticao na subjektivan osećaj hladnoće a takođe je i otežavao laganim kajacima da priđu obali. Nakon polovidbe od 5 ili 6 časova, članovi ekspedicije su ostatak dana provodili u traženju pogodnog mesta gde će podići šatore da prenoće, topili sneg da bi dobili vodu za piće, istraživali oblast oko kampa i posmatrali divlje životinje. Posebno ih je fasciniralo to što se životinje nisu uopšte plašile, što objašnjavaju činjenicom da se na Antarktiku fauna razvila bez prisustva ljudskog bića.

Iskusni Kristijan Donoso koji iza sebe ima više od 40 sličnih poduhvata u negostoljubivim i surovim predelima Aljaske i Patagonije kaže: „Ja nisam adrenalinski zavisnik, rizici me ne privlače. Volim da se povežem sa divljim okruženjima. Za mnoge je ovo nešto strašno, ali mene čini neizmerno srećnim.”

Antarktička povelja iz 1959. godine se odnosi i na Južna Šetlandska ostrva po kojoj je dozvoljena naučna a zabranjena svaka vojna aktivnost.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 09 Mar 2017

Zahvaljujući ovako hrabrim ljudima ali i dostignućima nauke, danas je moguće zaviriti u svaki kutak naše planete! Iskreno se nadam da će ovi avanturisti napraviti video-zapis ove avanture da možemo da osetimo barem delić njihove avanture...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru