Alpinizam - strast koja pomera granice

10 Jan 2013
1525 pregleda

Već smo pisali o podvizima ljudi kojima je životni san da osvoje planinu čiji vrhovi paraju oblake. Kažu, kada to jednom osete, doživotno ostanu inficirani osećajem koji pruža pogled sa osvojenog vrha, posle nadljudskih napora u borbi sa surovim vremenskim uslovima, prirodom i samim sobom.

Ipak, ljubav i strast prema ovom visokorizičnom sportu pomera starosne granice, kao i granice mogućeg tako da je sve više onih za koje ne bi nikad pomislili da bi topili šaku snega za gutljaj vode.

Alpinizam - strast koja pomera granice

Najstariji čovek koji se ikada popeo na Mont Everest je Nepalac Min Bahadur Serčan koji je osvojio najviši svetski vrh 2008. u 76. godini života. Bivši ministar spoljnih poslova Nepala, Šailendra Kumar Upadhijaj, nameravao je da u 81. godini života obori taj rekord, ali mu to nije pošlo za rukom. Umro je 2011. godine, ne ostvarivši svoj san. Naime, prilikom uspona mu je pozlilo na 5.700m. Treba naglasiti da se tokom priprema ovaj odvažni čovek uspešno popeo na vrh Mera, visok 6.480 metara.

Sedamdesetrogodišnja Japanka Tamae Vatanabe je 2012.god ponovila svoj podvig od 2002. godine, kada je zvanično postala najstarija žena koja je osvojila Mont Everest.

Za razliku od nepalskih zakona, u Kini ne postoji starosna granica za penjače, pa su neki od ovih odvažnih klinaca prinuđeni da se penju sa kineske strane koja je teža za penjanje.

Šesnaestogodišnji Britanac Džordž Atkinson je 2011. godine postao najmlađa osoba na svetu koja se popela na najviše vrhove svih sedam kontinenata. U osvajanje sedam vrhova upustio se sa 11 godina, a sa 16, osvojivši Mont Everest, poneo titulu najmlađe osobe koja je osvojila najviše vrhove Afrike, Antarktika, Australije, Južne Amerike, Severne Amerike, Evrope i Azije.

Titulu najmlađeg osvajača Mont Everesta je poneo 2011. godine trinaestogodišnji Džordan Romero iz Kalifornije, koji se sa samo 9 godina popeo na Kilimandžaro u Africi.

Sa ponosom možemo da se pohvalimo i podvizima naših dečaka, koji su se umesto za loptu odlučili za dereze i cepin.

Nikola Jovović iz Kragujevca se u svojoj šesnaestoj godini (2010.) zajedno sa svojim ocem popeo na vrh Čukung Ri, visok 5.560m. Do tada se Nikola peo samo na Jahorinu i Kopaonik. Tom prilikom je rekao: "Nisam znao ni na kojoj sam visini, ni da sam oborio rekord Srbije, samo znam da je bilo veličanstveno. Oko nas, nadohvat ruke, vrhovi Mont Everest, Makalu i Loce, beskrajna lepota i divljina."

Samo godinu dana kasnije u aprilu 2012, Andrej Đurić iz Beograda je oborio Nikolin rekord popevši se na isti vrh sa samo trinaest godina. Krajnji cilj ekspedicije je bio Island Peak, visok 6.189m, na koji Andrej nije išao jer je previše zahtevan za njegove godine. Tim je predvodio iskusni Dragan Jaćimović, naš najuspešniji vodič u masivu Himalaja, i prvi čovek iz Srbije koji se popeo na Mont Everest 2000. godine i to bez kiseonika.

Nisu Himalaji ali je visoko!

Ne možemo a da ne pomenemo izuzetan talenat i uspeh Mladena Makojevića iz Ovčar Banje, koji je sa šesnaest godina, 2011. godine postao najmlađa osoba sa invaliditetom koja je osvojila najviši vrh zapadne Evrope Mon Blan, visok 4.810m. Mladen je rođen sa teškim deformitetom šaka i podlaktica, što mu ne smeta da se bavi vrhunskim alpinizmom. Ovaj hrabri dečak je osvojio i najviši vrh Italije Gran Paradis (4.061 metar) zajedno sa Dejanom Živkovićem iz Petrovca na Mlavi, alpinistom sa jednom rukom. Njih dvojica su sa klubom ekstremnih sportova "Pozitiv" osvojili Gran Paradizo, samo 73 sata nakon što je Mladen savladao Mon Blan.

Danijela Jovanović je postala prva žena sa invaliditetom u svetu koja se popela 2008.god na najviši vrh Evrope – Elbrus 5.642m koji se nalazi u Rusiji u masivu Kavkaza. Danijela je rođena bez obe šake, oba stopala i sa deformitetom donje vilice i osim alpinizma bavi se košarkom, atletikom i stonim tenisom. Jovanovićeva je svojom snagom, voljom i istrajnošću postala promoter jednakosti, prava i sloboda osoba sa invaliditetom u zemlji i svetu.

Foto icimod.org medias.photodeck.com everestnews.com hautesavoiephotos.com

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru