Protiv ubijanja kulture

12 Jun 2013
Autor Tea
206 pregleda

Dok se u Beogradu 22. juna 2013. sprema protest „protiv ubijanja“ kulture, u čijem se obrazloženju između ostalog navodi da je „klasična muzika kod nas samo simbol za Dan žalosti“, na yuotube je preko 500.000 ljudi odgledalo klip sa koncerta klasične muzike pijanistkinje Nicol Pesco.

Protiv ubijanja kulture

Zbog svoje sposobnosti da izrazi sva emocionalna stanja kroz koja čovek tokom života prolazi, sreću, bes, tugu ili strah, muzika je naš neizostavni pratilac. Njeno stvaranje, izvođenje i važnost veoma zavise od kulture i socijalnog aspekta društvene zajednice. Muzika koja je pobedila vekove je svakako klasična muzika.

Klasičnu muziku su stvarali brojni kompozitori evropske muzičke prošlosti, i to od vremena baroka preko klasicizma, romantizma, impresionizma pa sve do savremenog doba. Dakle, prepoznatljiv stil u istoriji klasične muzike pre svega daje epoha u kojoj je određeno delo nastalo, ali se stilski pravac razlikuje i po umetničkoj autohtonosti pojedinih genijalnih kompozitora koji su za sobom ostavili večni pečat.

Razliku u stilovima i načinu komponovanja, kroz primer izvođenja jedne pesme “Happy Birthday” na svom koncertu u “Tempe Center for the Arts” je veoma upečatljivo dala pijanistkinja Nicole Pesce. U jednom delu koncerta, ona je odsvirala ovu pesmu onako kako bi ona zvučala da su je komponovali Betoven, Šopen, Brams, Bah ili Mocart.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru