„Optimizam kao dijagnoza” - Beogradska filharmonija

04 Oct 2014
Autor Tea
380 pregleda

Iznova nam dokazujući da je klasična muzika uvek u modi, ovogodišnja koncertna sezona Beogradske filharmonije je počela pod nazivom „Optimizam kao dijagnoza".

„Optimizam kao dijagnoza” - Beogradska filharmonija

Beogradska filharmonija je ovu sezonu počela koncertom sa rezidencijalnim dirigentom Vladimirom Kulenovićem 19. septembra u Kolarcu, kada su publici predstavljena neka od najznačajnijih ostvarenja američke muzike XX veka. Pored Bernštajna i Geršvina koji danas predstavljaju već klasike, izvedena su i konceptualno neobična dela savremenih američkih kompozitora Koriljana, Rauza, Adamsa i ostvarenje iz „američkog perioda“ Vuka Kulenovića, profesora kompozicije na Berkli koledžu u Bostonu.

I u ovoj sezoni će ciklus Bizarrte nastaviti da iznenađuje nesvakidašnjim delima i neobičnim talentima, Iz šefove kuhinje će se širiti mirisi koje će iz svoje klasične kuhinje predstaviti šef – dirigent, Muhai Tang, globalnom obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata Filharmonija će se pridružiti ciklusom Rat i mir, a ostale note inspirisane svetskom literaturom i u ovoj sezoni ćemo slušati kroz ciklus Bez teksta. Klasični ciklus će otvoriti koncert kojim će Beogradska filharmonija obeležiti stogodišnjicu smrti najvećeg srpskog kompozitora Stevana Mokranjca, dok će Ciklus koncerata za decu biti u znaku Krcka Oraščića.

Beogradska filharmonija danas kreće na turneju u SAD, gde će virus optimizma širiti u poznatim dvoranama Čikaga, Klivlenda, Vašingtona i Njujorka. Ovom prilkom sa njima će nastupati trenutno najveća svetska zvezda klasične muzike, bariton Željko Lučić, koji više decenija vlada svetskim operskim scenama, a trenutno tumači naslovnu ulogu u najnovijoj produkciji opere Magbet u Metropolitenu u Njujorku.

U okviru ove turneje, Filharmonija će izvesti Simfoniju br.2 Jana Sibelijusa, svitu iz scenske muzike za komad Maskarada Arama Hačaturjana, odlomke iz Verdijevih opera Magbet i Rigoleto, ali i jednu od najpopularnijih srpskih kompozicija, delo osnivača i prvog dirigenta Beogradske filharmonije Stevana Hristića, svitu iz baleta Ohridska legenda. Posebno iznenađenje čuvaju za kraj koncerta kada ih publika bude pozvala na bis.

Koncert koji su održali u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine pred polazak na put, pretvorio se u snažnu rešenost orkestra pod dirigentskom palicom maestra Muhaija Tanga, da svoju emocionalnu raskoš podele sa nama i auditorijumom širom sveta.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru