Beogradska filharmonija našoj deci

29 Mar 2013
Autor Tea
182 pregleda
Beogradska filharmonija našoj deci

Među milijardu odsviranih nota u susret svom 90-tom rođendanu, Beogradska filharmonija je našim školarcima organizovala časove muzičkog, ali ne u učionici već u velikoj koncertnoj dvorani. Edukativni koncert “Vodič kroz orkestar za mlade” Bendžamina Britna je ovih dana odslušalo preko 2.500 naših mališana.

U koncertnoj sezoni 2012/2013. a u cilju edukacije dece predškolskog i školskog uzrasta, Beogradska filharmonija je izvela dva ciklusa koncerata.

Prvi ciklus “Karneval životinja” Kamija Sen-Sansa, realizovan je u oktobru prošle godine. Tom prilikom je preko 2800 naših predškolaca imalo jedinstvenu priliku da boravi u koncertnoj dvorani i da se upozna sa simfonijskim orkestrom. Kao jedno od brojnih dela namenjenih edukaciji dece o muzici i muzičkim instrumentima, orkestar je mališanima na jedan prikladan način pružio osnovno znanje o klasičnoj muzici. Simfonijski orkestar se kroz životinjski svet od marša lavova, preko kornjače, slona i labuda, do dinosaurusa, kukavice i kengura, trudio da deci dočara čaroban svet prirode. Pokazatelj da su u tome veoma uspeli su bili burni aplauzi malih ručica koje su pozdravljale orkestar posle svake numere.

Danas je završen drugi ciklus “Vodič kroz orkestar za mlade” Bendžamina Britna koji je u okviru 14 odlično posećenih koncerata okupio školarce iz Beograda, Obrenovca, Stare Pazove, Pančeva, Kovina i Republike Srpske. Beogradska filharmonija je na zabavan i interaktivan način uvela školarce u svet klasične muzike. Uz simpatičnu naratorsku palicu dirigenta Milana Nedeljkovića, oni su prvo upoznali malu publiku sa samim orkestrom i različitim sekcijama instrumenata a potom im pružili užitak u zvuku melodija koje su svirali samo za njih.

Mada se čini da koncerti za decu podrazumevaju opušteniju atmosferu, njihova priprema je jednako ozbiljna kao i za koncerte namenjene odraslima. Članovi Beogradske filharmonije uz osmeh kažu da im priprema koncerata za njihovu brojnu, buduću, redovnu publiku, donosi veliko zadovoljstvo.

Filharmonija će nastaviti edukaciju najmlađe publike kroz razne vrste druženja. Deca svih uzrasta će moći organizovano da dolaze na probe kako bi doživela pun zvuk muzike u izvođenju velikog orkestra. Nastaviće se i posete manjih sastava filharmonije beogradskim vrtićima gde će, uz neposredan kontakt a u okruženju bliskom detetu, oni nastaviti da na najlepši način uvode mališane u svet klasične muzike.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru