Testera, opasan muzički instrument

11 Feb 2014
Autor Mirjana
1080 pregleda

Krajem XIX veka omiljena zabava drvoseča širom Evrope i Amerike nakon napornog rada bila je sviranje na testeri. Ova alatka možda nikad ne bi ušla u svet klasičnih tonova da je u ruke nije uzela i na njoj zasvirala slavna Marlen Ditrih, nemačka glumica i pevačica.

Testera, opasan muzički instrument

Iako je izgledom identičan stolarskoj testeri, ovaj muzički instrument je napravljen od kvalitetnih legura čelika kaljenih na specifičan način. Metalno telo je obično nešto tanje od onog kod klasične testere, pa nije pogodna za precizno sečenje drveta, ali sve ostalo je tu, od drvene drške do laserski oštrog nazubljenog sečiva. Zato ne čudi što muzičke obrazovne ustanove koje na listi instrumenata koje podučavaju imaju testeru u svom inventaru obavezno imaju i set prve pomoći, jer su povrede na ovom instrumentu neizbežna posledica njegove prirode.

Muzička testera ima raspon od samo dve oktave, i savladati osnove sviranja nije teško, jer se note menjaju savijanjem oštrice po kojoj klizi gudalo. Za veštinu koncernog majstora na testeri potrebno je mnogo više znanja i talenta, pa se za nju uglavnom opredelju vrsni violinisti ili čelisti, zaraženi izuzetno čistim i eteričnim zvukom koji proizvodi. Zvuk testere porede sa kristalno čistim ženskim glasom ili zvukom violine.

Uz sve veću popularnost muzičke testere i njenu upotrebu kao koncernog instrumenta i instrumenta koji se često koristi u stvaranju filmske muzike, došle su i njene varijacije. Neki umetnici preferiraju izvorni zvuk klasične testere, one koju zaista koriste drvoseče, drugi se radije opredeljuju za tanju, nežnijeg i suptilnijeg tona, a danas često srećemo i testere debljeg metalnog tela koje proizvode puniji ton i jaču harmoničnost.

Sviranje testere zahteva maksimalnu koncentraciju umetnika. Harmonici se stvaraju sviranjem na različitim razdaljinama instrumenta, a pokretima nogu između kojih drže ručicu testre ili pomeranjem ruke koja drži vrh oštrice muzičari stvaraju vibrato.

Najveći svetski festivali testere održavaju se u Kaliforniji i Njujorku svakog leta, ali i u Izraelu i Japanu gde je ovaj instrument veoma cenjen. Najpoznatija „testerašica” na svetu je Natalia Paruz, njujorčanka koju popularno zovu Dama sa testerom.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Plavi_Zvekan, 12 Feb 2014

Divno!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru