Antonio Vivaldi - crveni sveštenik i genije baroka

04 Mar 2015
2908 pregleda

4. marta 1678. U Veneciji, rođen je jedan od najznačajnijih predstavnika baroka, Antonio Vivaldi violinista i kompozitor. Njegova dela uvrstila su ga među najpoznatije ličnosti evropske klasične muzike. Plodovi njegove genijalnosti su 50 opera, više od 40 kompozicija za hor i orkestar i 100 dela samo za orkestar. Napisao je skoro 500 koncerata za različite solo instrumente uz pratnju orkestra.

Antonio Vivaldi - crveni sveštenik i genije baroka

Vođen unutrašnjim glasom, najpre se odlučio da postane sveštenik. S obzirom da ga je kroz život pratilo loše zdravlje, na ovom putu se nije dugo zadržao. Telesna slabost je razlog zbog kojeg nije mogao da prisustvuje višečasovnim misama. Odskočna daska koja ga je odvela u svet muzike bila je jedna nedeljna misa na kojoj mu se javila inspiracija za novu melodiju. Bez dvoumljenja napušta oltar, odlazi u susednu prostoriju i zapisuje melodiju. Ovaj njegov postupak nije prošao nekažnjeno. Zabranjeno mu je do daljnjeg prisustvo na misama, ali je ujedno bio prekretnica koja je Vivaldija odvela u svet muzike u kom se ne samo odlično snašao, nego i shvatio da je to ono mesto pod suncem koje njemu pripada. Tada je dobio nadimak „crveni sveštenik” (the red priest).

U svojoj 25 godini Vivaldi je proglašen majstorom violine. U konzervatorijumu „Ospedale della Pieta” (Dom milosrđa) postaje učitelj violine, koji se trudio da svake sedmice organizuje koncerte, koji zbog svog kvaliteta imaju odjeka u čitavoj Evropi. Njegovo najznačajnije i najpoznatije delo je „Četiri godišnja doba”. U pitanju je koncert za violinu i orkestar i opisuje na savršen način osobenosti godišnjih doba. Proleće je ispunjeno radosnim cvrkutom ptica, povetarcem, lavežom pasa i plesom nimfi. Leto obiluje užarenim suncem i letnjom olujom. Jesen započinje pijanstvom i završava glasnim zvukom lovačkog roga. Zima slušaoca obasipa mnoštvom paperjastih pahuljica a hladni tonovi dočaravaju zimsku idilu. Nežni tonovi asociraju na topli dom i porodičnu atmosferu. Ovo je jedno od najčešće izvođenih Vivaldijevih dela.

Genijalnost ovog nezaboravnog violiniste i kompozitora ostavila je traga na sve buduće generacije kojima je poslužio kao primer koji treba slediti. U njegovu čast, poslušajmo sledeću kompoziciju:

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 04 Mar 2015

Ova muzika je pravi uvod u proleće koje je pred nama! Priroda je tako udesila da je Antonio Lučo Vivaldi u jednom trenutku doživeo prosvetljenje i ostavio iza sebe velika dela za čovečanstvo! Da je ostao sveštenik, pitanje je da li bi smo znali, osim crkvenih istoričara, ko je bio taj veliki umetnik!?

Odgovori
 
Veliki Getsbi, 20 Mar 2018

Nisi u pravu, poštovani Đuro, što se tiče Vivaldija: nije njemu talenat i prosvetljenje dala nikakva bezlična Priroda, jer je nemoguće da ono što nema Ličnost utiče na nečiju Ličnost, već je on te velike darove dobio od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista da bi njima poslužio ljudskom rodu, jer je muzika jedna od najproduhovljenijih ljudskih aktivnosti i njome se izuzetno lijepo slavi Bog i raduje ljudski rod. Posluživši ovim darovima Gospodu i bližnjima, Antonio Vivaldi je zadobio Raj Božji, i sada se u njemu nalazi.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru