Projekat COURSERA - vrhunsko obrazovanje dostupno svima

06 Feb 2013
Autor Mirjana
402 pregleda
Projekat COURSERA - vrhunsko obrazovanje dostupno svima

Nauka je preskup hobi. U svetu se odavno semestri na prestižnim univerzitetima plaćaju desetinama hiljada dolara, a njihovi upravitelji i nastavnici ulažu velike napore da rezultatima opravdaju ono što naplate.

Odavno je osnovni kriterijum za pozicioniranje univerziteta na svetskoj mapi prestižna Šangajska lista koja se formira na osnovu realnih rezultata koje postižu naučnici i predavači koji na njima rade. Upravo iz tog razloga, čak i najskuplji univerziteti na kojima liste zainteresovanih kandidata višestruko premašuju kapacitete „regrutuju” najperspektivnije mlade ljude kojima obezbeđuju stipendije za školovanje, ulažući tako u budućnost, jer očekuju da će se kroz njihov rad ojačati i održati rejting naučne ustanove.

Projekat grupe socijalnih preduzetnika COURSERA je nešto potpuno novo u svetu nauke. U njega su uključeni najprestižniji svetski univerziteti poput univerziteta Duke, Stanford, Johns Hopkins, Berklee, Brown, Columbia, Princeton, i mnogi drugi. Vizija ovog projekta je da najkvalitetnije obrazovanje približi milionima studenata i profesionalaca širom sveta- potpuno besplatno. Program nije namenjen samo mladima, već svima koji žele da prošire svoje znanje ili se upoznaju sa najnovijim saznanjima iz oblasti u kojoj rade.

Kursevi širokog spektra traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci i koncipirani su na principu interaktivnog online učenja gde kompletan nastavni materijal i podršku eminentnih predavača polaznici dobijaju besplatno. Na kraju svakog modula polaže se test i dobija sertifikat o savladanom programu. Ovaj tip seminarskih studija nije deo standardnog obrazovanja, i polaznici ih ne mogu koristiti kao zamenu za predmete koje slušaju na svojim matičnim fakultetima, ali je znanje koje dobijaju dragoceno.

Napredni, specijalistički kursevi su naročito zanimljivi studentima postdiplomcima kao dopuna nastavi iz modula za koji su se opredelili, jer im daju širu perspektivu materije koju izučavaju i mogućnost da se upoznaju sa silabusima i metodologijom rada vrhunskih svetskih univerziteta u specifičnom polju nauke.

Zemlje u tranziciji, poput zemalja u našem regionu, mogu i na nacionalnom nivou imati veliku korist od ovog projekta. Preko hiljadu kurseva iz oblasti poslovanja, informatike, društvenih nauka, umetnosti, inženjerstva, matematike, i sl. mogu domaćim stručnjacima omogućiti da usvoje sva ona znanja koja su im zbog nemogućnosti da učestvuju na svetskim sajmovima, seminarima i edukativnim radionicama ostala nepoznanica. Kotizacija za samo jednog polaznika na ovakvim seminarima košta i do 10000€, a ovde pojedinci i kompanije dobijaju mogućnost da svoje zaposlene dodatno obrazuju potpuno besplatno, i to na najvišim pedagoškim osnovama, sa predavačima koji su eminentni stručnjaci iz ponuđenih oblasti.

Programi su prilagođeni ljudima koji rade i žive u različitim vremenskim zonama, tako da svoje predavanje možete odslušati i testove rešavati onda kad vama odgovara, sve dok poštujete dinamiku kursa. Prijava je veoma jednostavna, a na većini modula predavači ne zahtevaju određeno predobrazovanje i veštine. Dovoljno je da imate internet konekciju i solidno znanje engleskog jezika, vaša naučna avantura može da počne.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru