Istraživačka stanica Petnica na mapi svetske nauke

22 Aug 2014
Autor Tea
253 pregleda
Istraživačka stanica Petnica na mapi svetske nauke

Za sve studente i srednjoškolce koje interesuje dodatno obrazovanje u širokom spektru dispciplina iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, ne samo na evropskoj već i svetskoj mapi, sigurno se nalazi i naša Istraživačka stanica Petnica.

U ISP-u mladi ljudi uče kako da istražuju, kako da budu samostalni u onome što rade i kako da u tome istraju. Baziran na učenju kroz istraživanje, ovakav metod rada nema za cilj da polaznici ostvare neki određeni naučni rezultat, već da steknu solidnu metodologiju istraživačkog rada od zamisli i formulacije projekta, do njegove pripreme, realizacije i predstavljanja rezultata. Kako ovakav rad nije jednostavan i zahteva mnogo truda i ljubavi prema nauci, u ISP dolaze oni koji su odlučni da sami za sopstveno obrazovanje učine najviše što mogu.

U ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanom decom, ovih dana je održana deseta po redu Međunarodna letnja škola nauke. Popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International), ove godine su krug nauke i prijateljstva čiji je prečnik beskonačan činili učesnici iz Japana, Španije, Grčke, Rumunije, Poljske, Rusije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Osamnaest studenata različitih fakulteta, u Petnicu International je pre svega dovela ljubav prema nauci i želja za novim saznanjima. Za vreme trajanja ove letnje škole oni su odslušali 27 predavanja iz raznih naučnih oblasti, a svako od njih je radio na jednom od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, antropologije i računarstva.

Ne čudi podatak da rešavajući zagonetke prirode u potrazi za novim naučnim rešenjima, prijateljstva koja nastaju tokom boravka u ovoj školi, poput broja π čiji decimalni zapis nema kraja, traju zauvek.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru