Neuspesi su deo života i dokaz da smo kreativni, motivisani i uporni

01 Jun 2016
Autor Mirjana
447 pregleda

Ali, da li svako može sebi da dozvoli luksuz da svoje promašaje, pogrešne odluke i odbijanja predstavi svetu kao ordenje?

Neuspesi su deo života i dokaz da smo kreativni, motivisani i uporni

Kažu da priznanja i nagrade slobodno možete da prezirete, ali tek kada ih dobijete. Slično je i sa neuspesima. Slobodno ih možemo pretvoriti u zanimljive anegdote, ili čak deo biografije, ali tek kada je naša lista uspeha duža i značajnija. U suprotnom, slika koju šaljemo o sebi nam neće laskati.

Johanes Haushofer, profesor psihologije na prestižnom Univerzitetu Prinston, jedan je od retkih koji su se usudili da priznaju da im se u životu neuspesi prepliću sa dostignućima. Njegov CV neuspeha je zadobio veliku pažnju, a on sam tvrdi da su promašaji jednako bitni u životu jednog čoveka koliko i njegovi uspesi. Oni, po rečima profesora Haushofera obezbeđuju „ravnotežu podataka” i daju uvid u kom pravcu se kreću naši planovi i ambicije. Ideju da objavi svoj CV neuspeha dobio je nakon što je pročitao sličan „izveštaj” profesorke Melani Stefan sa Univerziteta u Edinburgu. Njihov cilj je bio da svojim studentima, asistentima i zainteresovanoj javnosti na ovaj način pruže podršku i pomognu u prevazilaženju neprijatnog osećaja promašenosti i odbijanja.

CV neuspeha profesora Haushofera ima šest celina, između ostalog i „Studijske programe na koje nisam primljen”, „Naučne pozicije i saradnja koju nisam dobio” i „Odbijeni radovi u naučnim časopisima” i sl.

Profesor Haushofer u uvodu tvrdi da u većini stvari koje pokuša ne uspe, ali kako su uspesi vidljivi a neuspesi skriveni, drugi bi mogli steći utisak da mu sve ide od ruke. Suočeni sa slikom tuđih uspeha, za svoje neuspehe često krivimo sebe, iako naše krivice u tome nema. Umesto toga, treba da znamo da je „svet nepredvidljiv, prijave su lutrija, a komisije za izbor nekada prosto imaju loš dan”.

Svoj neobičan CV profesor Haushofer završava duhovito, ističući svoj ultimativni „meta-promašaj” - CV neuspeha je izazvao više pažnje nego sav njegov dosadašnji naučni rad!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru