Tanishq Abraham sa jedanaest godina diplomirao na fakultetu

26 May 2015
331 pregleda

Talentovani dečak Tanishq Abraham iz Kalifornije od svoje sedme godine uporedo sa osnovnom i srednjom školom pohađao je nastavu na American River koledžu u Sakramentu. Pre nekoliko dana na svečanoj diplomskoj ceremoniji dobio je univerzitetsku diplomu iz oblasti matematike, fizike i studija jezika.

Tanishq Abraham sa jedanaest godina diplomirao na fakultetu

Tanishq, dečak genije, rođen je u porodici doseljenika iz Indije i ima mlađu sestru Tiaru. Majka Taji je veterinar, a otac Bijou softverski inženjer. Kada su primetili da su deca izuzetno inteligentna i zainteresovana za nauku, roditelji su posvetili veliku pažnju njihovom obrazovanju. Sa samo 7 godina, dok je još pohađao osnovnu školu, majka je povela Tanishqa na jedno univerzitetsko predavanje. Ostali studenti su pretpostavljali da je Tanishq na nastavi jer majka-studentkinja nije našla bebisiterku na vreme. Međutim, on ne samo da je mogao da prati predavanja u tom uzrastu, nego se i isticao u odgovorima na pitanja koja su profesori postavljali tokom vežbi. Stariji studenti su ga ubrzo prihvatili kao pravog kolegu.

Obrazovni zakon Kalifornije predviđa da izuzetno napredni učenici srednjih škola mogu pohađati nastavu na univerzitetu, pod uslovom da za to dobiju pisanu dozvolu direktora svoje škole i da tokom godine slušaju samo dva predmeta. Ali, šta ćemo sa Tanishqom? Iako je u svojoj generaciji bio više nego napredan, i član Mense od četvrte godine, Tanishq je još uvek bio u osnovnoj školi i nije se uklapao u profil učenika koji mogu da pohađaju univerzitetske programe. Taj problem je rešio tako što je uz posebnu dozvolu nastavio da sluša nastavu na American River koledžu, a srednju skolu ubrzano završio sa deset godina. Čestitku povodom završetka srednje škole uputio mu je i predsednik Barak Obama lično.

Ostalo je bilo lako. Kako njegov otac u šali kaže „prozujao je kroz koledž”. Tanishq ne smatra da je postigao nešto posebno, jer je i sam svestan da je dar koji poseduje urođen i neobjašnjiv. Smatra da je ovo samo početak i planira da postane istraživač u oblasti biomedicine na čuvenom Stanford Univerzitetu, dobitnik Nobelove nagrade i predsednik SAD-a. Šta zna dete šta je dosta!?

Inače, u svemu ostalom, Tanishq jeste pravo dete. Uživa da se druži sa vršnjacima, zaluđen je video-igricama i bavi se plivanjem. Svoje anegdote sa koledža nadahnuto je ispričao publici na TEDx tribini u Sakramentu. Kako je nastavu na univerzitetu počeo da pohađa kao dete od 7 godina, logično je bilo da mu majka bude pratilac. O tim danima uz smeh kaže: „Posle predavanja sam joj objašnjavao teoriju relativiteta. Nisam sasvim siguran da je razumela”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 30 May 2015

Verujem u boga koji se zove Priroda u saradnji s naukom! Pri rođenju svakog od nas, Majka Priroda nam podari talenat za nešto a tokom detinjstva roditelji treba da prepoznaju talenat kod svog deteta!? Ako je sreće da dete voli to čime je obdareno, roditelji žele i mogu to materijalno da isprate a pri tom cela porodica živi u uređenom društvu, sve kockice se slože i eto rezultata! Tanishq, život i nauka širom su ti otvorili vrata...Sretno!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru