Bravo profo!

18 Oct 2012
Autor Kewa
493 pregleda
Bravo profo!

Zna se gde svi klinci provode najviše vremena. Na internetu. Facebook i Youtube su vodeći. Neko ko to iskoristi u dobre, humane, mudre svrhe, misleći na te klince, zaslužuje da bude nagrađen nečim što, čini mi se, kod nas još uvek ne postoji. Saša Popović (34), nastavnik matematike i informatike iz Niša, rešio je da olakša svim osnovcima polaganje prijemnog ispita iz matematike radi upisa u srednju školu.

Sinula mi je ideja da postavim materijal tamo gde provode najviše vremena i osećaju se najprirodinije", objašnjava Saša Popović kako je krenuo u projekat YouTube priprema osmaka za završni ispit iz matematike.

Mukotrpni posao Saša je radio posle posla, kod kuće, uglavnom kada ukućani odu na spavanje. Animaciju za grafičko rešavanje zadataka radio je u fotošopu, a onda dosnimavao tonska objašnjenja. Za noć je obrađivao i po 20 zadataka koje je postavljao na internet u formi video klipova dužine od 35 sekundi do sedam minuta. Zbog premora je radio svako drugo veče, ali su mu snagu ulile fantastične reakcije dece. Dobija mejlove sa pohvalama ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore, Bosne, Hrvatske...

Svetski priznata kompanija iz Kolorada je raspisala konkurs iz oblasti fotošopa, ilustracije i kombinacije bilo kog softvera, gde je u trećoj kategoriji nastavnik Saša osvojio prvo mesto.

Trebalo je napraviti video tutorijal o upotrebi nekih softvera i ja sam se prijavio i napravio video prilog o tome kako sam snimao klipove uz pomoć kojih sam pripremao decu za prijemni iz matematike, rekao je Popović.

Najpriznatiji svetski stručnjaci iz oblasti informatike, među kojima je Dik Mekland, jedan od najvećih poznavalaca fotošopa, ocenjivali su radove koji su se prijavili za ovo internacionalno takmičenje. Svi oni odlučili su da je Popovićev rad najuspešniji.

Vredna nagrada koju je Saša Popović osvojio u Americi, samo je valorizacija njegovog truda koju je uložio u online kampanju besplatnog učenja matematike. Na taj način samo je prošle godine pripremio 10.000 đaka za prijemni. Njegov YouTube kanal Uči slobodno Akademija je u junu 2011. bio među prvih pet obrazovnih kanala na globalnom nivou. Zvanična YouTube statistika kaže da je u sedmici kada je održan prijemni ispit (u našoj zemlji) bio i najgledaniji obrazovni kanal na svetu.

Sve je to lepo i fino. Mnogo mi je drago zbog ovog prosvetnog radnika, koji se izdvaja od ostalih svojom željom i velikim angažmanom da pomogne klincima. Šteta je jedino što niko kod nas u zemlji nije shvatio šta je ovaj čovek uradio i koliko je samo porodicama uštedeo na plaćanju privatnih časova za pripremu prijemnog ispita.

„Upravo taj problem roditelja sam hteo da rešim ili bar ublažim, jer oni neretko izdvajaju velike sume novca za časove i pripremu osmaka za taj završni ispit. Pored ovog mog projekta mislim da sam uspeo ili sasvim ili bar da umanjim troškove”, kaže Saša.

Prva nagrada koju sam osvojio je paket softvera i programa za video treninge, dakle oprema, koju ću nadam se uskoro dobiti. Treba samo da obezbedim sredstva za plaćanje carine koja iznosi 150 000 dinara. Ja taj novac trenutno ne mogu da obezbedim, a država nije spremna da izađe u susret. Sada tražim načine da obezbedim novac kako bi ta oprema što pre stigla u Srbiju i da nastavim sa daljim radom”, rekao je Saša Popović.

Pa šta reći na ovo? Lepo je imati veliku zahvalnost i dece i roditelja, međutim, stvarno mislim da je sramota da našem čoveku neka tamo Amerika dodeli prvu nagradu, a on nema mogućnost da je podigne i praktično, mora sam da je plati. No Saša se tu ne zaustavlja – sprema još jedno iznenađenje za roditelje i đake.

„Ideja mi je da na sajtu ucislobodno.com koji sam otvorio za spremanje tog završnog ispita otvorim i Prvu besplatnu online akademiju u Srbiji, otkrio je Popović.

On smatra da je ovakav način rada i prepreme učenika za ispite, budućnost i da može dati rezultate.

To je novina u obrazovanju koju zastupaju velike svetske kompanije kao što su MICROSOFT, GOOGLE, kompanije koje kreiraju taj virtuelni svet u kome zapravo živimo. Moja predviđanja su da će za 10-15 godina obrazovni sistem izgledati potpuno drugačije od ovog starog sistema koji je predviđen za period predindustrijskog društva. Sa novim tehnologijama i svetom u kome živimo promena obrazovnog sistema je neophodna u smislu metoda, načina i svega što nosi moderno tehnološko društvo”, kaže Popović.

Možda sam svemu ovome dala isuviše mnogo na značaju, međutim, svi mi čiji klinci su se spremali za srednju školu znamo šta to i koliko znači. Iskreno su me dirnule sve reči podrške i svi lajkovi koje su ti klinci podelili, jer, to i jeste trenutno jedini način da pokažu da li im se nešto sviđa. Pozitivan komentar i „like”. Bravo profo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru